Značajne žene iz srpske istorije dobijaju murale, na listi feministkinje, političarke...

Projekat "Izuzetne žene Srbije" biće realizovan preko javnog konkursa za strit-art umetnike koji će oslikavanjem murala u devet gradova prikazati deset istaknutih žena iz srpske istorije.
Konkurs će raspisati ambasada Holandije u saradnji sa Centrom za ženske studije, Kulturnim centrom GRAD i devet gradova u Srbiji.
U izboru su se našle najznačajnije žene 20. i 21. veka iz različitih oblasti - revolucionarke, aktivistkinje, dizajnerke, dobrotvorke, političarke, pesnikinje, književnice, pravnice, pedagoškinje, kompozitorke, sportistkinje, feministkinje, a svima su im zajednički ženska snaga, solidarnost, snažan i nepokolebljiv duh u borbi za emancipaciju žena i njihov ravnopravan položaj.
Na muralima će se naći Mitra Mitrović, Branislava Perović, Vera Crvenčanin Kulenović, Hafiza Demirović, Jelena Dimitrijević, Gina Ranjičić, Ljubica Marić, Jovanka Bončić Katerinić, Jelisaveta Načić i Vera Nikolić.
 
Na taj način će im se, kako se navodi, odati svojevrsno priznanje, nove generacije će ih upoznati, a iskusnije podsetiti na značaj autentičnih heroina svog vremena.

Teme

mural
  • @Feren Paskas

    28.12.2021 11:09
    Niko ti nije javio da obavezan vojni rok za muškarce odavno ne postoji?
  • Zahe Bant

    28.12.2021 09:36
    Nešto ste propustili
    Nova pesnikinja, bivša gradonačelnica?
  • Aleksa

    28.12.2021 09:22
    Ko su ove žene?
    Bilo bi baš lepo kad bi u članku pisalo i ko su (bile) žene koje će dobiti murale, tj. kad bi pored njihovih imena pisao i kratak opis zbog čega su one heroine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija