Brnabić: Srbija se obavezala, ne može posle 18 godina reći doviđenja Rio Tintu, tužiće

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne beži od svoje nadležnosti za projekat Rio Tinto i da se Srbija obavezala kad je dala dozvole toj kompaniji da investira u istraživanja.
Brnabić: Srbija se obavezala, ne može posle 18 godina reći doviđenja Rio Tintu, tužiće
Foto: 021.rs
Kako je rekla Brnabić, Srbija ne može posle 18 godina da kaže doviđenja investitoru koji može da tuži državu.
Brnabić je rekla da je imala brojne sastanke sa predstavništvom kompanije Rio Tinto, ali da ništa sa njima nije potpisivala i da Srbija nema obavezujući ugovor sa Rio Tintom.
Ipak, kako je rekla, postoji neobavezujući dokument u kojem stoji da Rio Tinto u Srbiji mora poštovati ekološke standarde, kao i niz dozvola koje su Rio Tintu izdavale vlasti Srbije počev od 2004. godine.
 
Brnabić je izjavila da sadašnja vlast nije sakrila nijednu dozvolu koju je od 2012. izdala Rio Tintu i da Uredba o prostornom planu za taj projekat, koja postoji, ne znači da će on biti implementiran.
 
"Ako je ova država davala dozvole investitoru, koji je radio u skladu sa dozvolama i u skladu sa zakonom, a da mu mi 2013. kažemo izvolite iz Srbije, zar mislite da investitor neće tužiti", upitala je Brnabić novinare.
 
Kada je 2004. data prva dozvola, država se obavezala, jer su oni uložili novac, nemate obavezujući ugovor, ali Srbija je preuzela obaveze samim tim što je davala dozvole i proširivala im obuhvat, objasnila je premijerka.
 
Na pitanje da li podržava rudnik litijuma, Brnabić je citirala predsednika Aleksandra Vučića da će taj projekat zavisiti od stručne procene njegovog uticaja na životnu sredinu i javnog uvida kako građani na to budu regovali i da će od toga zavisiti da li će Srbija izdati dozvolu Rio Tintu za iskopavanja i eksploataciju litijuma.
 
Predsednica Vlade je rekla da ako građani Srbije na referendumu kažu ne, država će isto reći ne, ali da ne zna šta će dalje da se desi.
 
Prema njenim rečima, verovatno međunarodna arbitraža.

Komentari 178

  • Ljiljana

    06.01.2022 08:58
    Predsednica vlade kaže da ne može da zaštiti interes građana ove zemlje. Pa šta onda može, da ide u zatvor, da se preseli u Rio Tintovu upravu ili da preda vlast onima koji mogu zemlju da izvedu iz krizne situacije? Ili ne može više ništa, kako i sama kaže, te prepušta narodu da odluči i sprovede?! Da nije lako izaći iz raskošne kuće Jovanke Broz, u tome se slažemo svi...svako žali za svojim domom. Znači, na potezu je narod. Pa kako bude.
  • Mirjana Božić

    04.01.2022 00:06
    AB da iseli RT umesto Jadrana
    Čudno je da Ana Brnabić ne zna kako da kaže Rio Tintu da ode posle 18 godina istraživanja. Treba samo prema RIo TIntu da se ponaša na isti način tj. da primenjuje istu logiku koju primenjuje kada raseljava stanovnike Jadra koji tu žive i obradjuju svoju zemlju mnogo duže nego 18 godina i čiji preci su tu živeli i gradili vekovima. Dakle umesto sto iseljava stanovnike Jadra treba da iseli Rio Tinto i Rio Sava.
  • Imre

    03.01.2022 19:15
    @ Sinisa
    Pravi odgovor si dao,ja predpostavljam da su oni trazili da ispitaju koliko ima Litijuma u Srbiji.Oni su vec imali saznanja gde se moze naci Litijum,iz saznanja u nalasku Litijuma u Juznoj Americi u slanim mocvarama.Dolina Jadra sigurno je u davnom vremenu bila mocvara,pa su tu zapoceli istrazivanje,jer nisu isli u planine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija