Ništa novo od Kriznog štaba: Sve mere koje postoje ostaju na snazi i tokom praznika

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević rekla je nakon sednice da je štab došao do zaključka da sve mere koje su sada na snazi treba da se nastave i u narednom vremenskom periodu.
Ništa novo od Kriznog štaba: Sve mere koje postoje ostaju na snazi i tokom praznika
Foto: FoNet

Dodala je da opšte mere - nošenje maske u zatvorenom prostoru, poštovanje fizičke distance daju rezultate.

Apelovala je na građane da se vakcinišu i napomenula da je zaključno sa današnjim danom u Srbiji vakcinisano 58,7 odsto punoletnih građana. 

"Kad smo sumirali šta se dešavalo poslednjih nedelja sa epidemiološkog i kliničkog aspekta, došli smo do zaključka da sve mere koje su i do sada važile važe, treba da se nastave i u narednom vremenskom periodu", rekla je epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević.

Napomenula je i da su kovid propusnice dale efekte. "Razmatrali smo i mogućnost kontrole mera, sagledavajući sve navedeno, ovo je zajednički zaključak", kaže epidemiološkinja i ministarka.
 
Na pitanje N1 kakva je istinska atmosfera bila na sednici, da li je bilo različitih mišljenja, rekla je da su prioriteti zdravstveni apsekti, da je bilo diskusije kao i uvek i iznošenja različitih indikatora.
 
"Sagledali smo i učestalost obolevanja, umiranja, popunjenost bolnica, procenat pozitivnosti… Analizirajući sve te činjenice i efekat uvođenja kovid-propusnica, efekat neuvođenja ranijeg raspusta, efekat da nam tek predstoji raspust, doneli smo zajednički odluku da je to najbolja mera. Imaćemo, naravno, sastanak Kriznog štaba i odmah posle ove godine. Svi smo diskutovali i ponovili da ide period praznika kada se svi više okupljamo, to je nešto što nas sve plaši ali nadamo se da će svako poći od sebe i imati osećaj da je virus tu i da će svako uticati bar na jednu osobu da se vakciniše", navela je ona.
 
Kako je navela, kao ispravna ispostavila se odluka da ne bude ranijeg raspusta, jer se u školama situacija nije pogoršala. 
 
"Moramo da budemo svesni da je virus tu, od pre nekoliko dana smo i zvanično detektovali i prisustvo omikron soja koji se brže širi od drugih sojeva", dodala je ona, osvrćući se na to da je sada period slavlja i proslava.
 
Podsetimo, lekari okupljeni u udruženju Ujedinjeni protiv kovida nešto ranije pozvali su zdravstvene vlasti u Srbiji na hitnu akciju, imajući u vidu trenutnu epidemijsku situaciju koju, kako navode, karakterišu nepostojanje adekvatnih protivepidemijskih mera i oglušivanje o one koje postoje na papiru, nedovoljan odziv stanovništva za vakcinaciju i prisustvo omikron varijante SARS-CoV-2 virusa.
 
"Naglašavamo da će svi oni koji budu dozvolili i oni koji budu organizovali masovna okupljanja za vreme predstojećih slavlja i novogodišnjeg dočeka i oni koji su samo deklarativno protiv toga (medicinski deo Kriznog štaba) biti direktno odgovorni za umiranje ljudi. Oni koji planiraju doček organizovan u korist prenošenja virusa neka shvate da je poništeno slavlje bolje nego poništen život i neka misle na svoje starije, svoju decu i svoje zdravstvene radnike", poručili su Ujedinjeni protiv kovida.
 
Na pitanje da li je u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji primereno organizovanje masovnih proslava za doček Nove godine, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić pozvao se na svest građana o rizicima i preventivne mere organizatora, dok je predsednica Vlade Ana Brnabić one koji pitaju označila licemerima.
  • Marko

    29.12.2021 15:38
    Kisička
    Pa Kon kaže da si slagala da je odluka kriznig štaba jednoglasna da ostanu mere koje važe, krizni štajtražuda se ne dozvoli okupljanje i proslava nove god. na trgovima i drugim mestima, dokle ćeš da lažeš i obmanjuje narod Srbije sram te bilio, stići če vreme naplate, a onda....
  • Nikola

    29.12.2021 07:16
    *
    Dve reči. Krivična odgovornost
  • Boki

    28.12.2021 23:08
    Smesan virus
    Najopustenije idete gde hocete sa tudjim sertifikatom. Provereno. :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.