Šta je sve skuplje u novoj godini?

U novoj 2022. godini zbog inflacije i prema rečima stručnjaka loše ekonomske politike, tokom cele godine rašće cene od goriva, struje, pa do drugih životnih namirnica.
Šta je sve skuplje u novoj godini?
Foto: Pixabay
Glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk rekao je za N1 televiziju da će od januara privrednicima poskupeti cena struje, te da će poskupeti i akcizni proizvodi, gorivo, cigarete i ostalo.
"Država je odlučila da zamrzne cene nekih namirnica, to je poslednji put bilo za vreme Slobodana Miloševića i socijalizma. Nema besplatnog ručka - neko će to morati da plati. Da li će zbog toga EPS koji sada uvozi struju po pet, šest puta većim cenama nego što je prodaje građanima, iskazati gubitak, neko će morati da ga pokrije - ako ne bude para na njihovom računu, pokriće država. Poskupeće i svi akcizni proizvodi, jer će inflacija na kraju ove godine biti 8,9 odsto, onaj varijabilni deo akcize će se povećati i poskupeće i gorivo i cigarete i ostalo", rekao je Ćulibrk za N1.
Ekonomista Ljubomir Madžar rekao je za Nova.rs da se u narednom periodu može očekivati povećanje cena, najviše zbog administrativne odluke da se ograniči cena pojedinih namirnica. On podvlači da će inflacija biti velika, ali da se ne može tačno utvrditi koliko će cene rasti u januaru.
 
"Inflatorni zamah je prilično jak i mislim da se neće zaustaviti tokom sledeće godine. To znači da će cene nastaviti da rastu jer je tek počeo taj inflatorni polet. Smatram da kontrola, odnosno zabrana povećenja cena proizvoda nije dobra mera jer se tako inflacija ne može zaustaviti. Tako se samo povećavaju pritisci i pogoršava situacija. Čim je inflacija krenula, ona mora da ide svojim tokom", kazao je Madžar.
 
Ekonomista je istakao da ovakva mera nije opravdana, jer kontrola cena nigde nije urodila pozitivnim ishodom.
 
"Da je tako, nigde ne bi bilo inflacije na svetu. Najmanje zlo je pustiti tržište da nađe neku svoju ravnotežnu tačku. Podvlačim još jednom, ovo nije rešenje. Rešenje je da se smanji tražnji i eventualno poveća ponuda. Inflacija je rezultat loših mera, čašćavanja penzionera i to ne može a da se ne ispolji u vidu inflatornih tendencija. Čim prestanu ove administrativne zabrane, inflacija će biti još veća, samim tim i cene", naglasio je Madžar.
 
Kada je reč o povećanju cena odmah nakon Nove godine, Madžar ističe da je teško davati takve prognoze jer odlučivanje dolazi iz jednog centra.
 
"Kraktoročna kretanja su nepredvidiva jer zavise od političkih odluka, od toga kako će predsednik Vučić biti raspoložen. Šta će on uraditi u januaru, on to i dalje ne zna, pa samim tim ni mi ne možemo da predvidimo", zaključio je Madžar.
 
Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača saglasio se da je teško prognozirati koliki će biti rast cena nakon Nove godine.
 
"Teško je unapred davati procene kolika će biti poskupljenja u narednoj godini i da li će uopšte biti. Uzmimo primer goriva, ko zna da li će na berzi poskupeti gorivo i samim tim uticati na potrošače. Ono što je sigurno jeste da država mora da vodi računa o tome. Puno je spekulacija jer ne važi osnovni ekonomski zakon - zakon ponude i tražnje. Ukoliko je ponuda veća od tražnje, ja ne vidim ni jedan razlog da bude poskupljenja u narednom periodu", rekao je Papović za Nova.rs.
 
Šta sigurno poskupljuje?
 
Početkom sledeće godine mogle bi da poskupe sve vrste cigareta. Paklica bi narednih dana mogla biti skuplja zbog redovnog usklađivanja akciza, a pitanje je i da li će duvandžije tražiti i dodatno povećanje. Na usklađivanje akciza dolazi i ono redovno jednogodišnje sa inflacijom, ako indeks potrošačkih cena prelazi dva odsto, a izvesno je da će taj prag biti premašen.
 
Novi cenovnici bi za pojedine marke mogli da počnu da se primenjuju već od prvog dana nove godine. Pojedini proizvođači su objavili usklađivanje cena u "Službenom glasniku", ali većina još nije, već se to očekuje narednih dana. Menjaju se i cene rezanog duvana, a jedan proizvođač je objavio da će umesto 4.900 dinara, kilogram koštati 5.000 dinara.
 
Duvanska industrija, inače, povećava cene dva puta godišnje, što je predviđeno akciznim kalendarom. To podrazumeva da se na šest meseci - u januaru i u julu uvećava akciza. 
 
Takođe, pojedine banke su najavile da će (ponovo) poskupeti svoje usluge.
 
Neće sve banke postupati isto, ali je sigurno da će mnoge poskupeti održavanje računa, SMS obaveštenja, te korišćenja bankomata i isplate gotovine. Neke usluge biće skuplje 10 do 20 odsto, ali biće i banaka koje će ići i na veće iznose.
 
Opširnije o poskupljenju bankarskih usluga čitajte OVDE.
  • Vučić je za sve kriv

    02.01.2022 12:38
    Ljudi je li istina ovo što sam čuo da se Ameri spremaju za vojni napad na Srbiju? Kažu da je istovetna visoka inflacija u Americi takođe krivica Vučića i da moraju da to spreče kako znaju i umeju.
  • R

    02.01.2022 11:14
    R
    Sve je poskupelo,a tek ce jos! Samo ljudski zivot,pojeftinjuje u ovoj smrdiji!
  • Dragan

    01.01.2022 21:26
    Sh
    Madžar ponos i Dika,ministar finansija u vladi Marjanovića u vreme SM tada član SPSa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija