Mihajlović: Nema nikakvog tajnog ugovora sa Rio Tintom, samo memorandum iz 2017.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da ne postoji nikakav ugovor države sa Rio Tintom i da postoji Memorandum o razumevanju iz 2017. koji nema obavezujući karakter.
Mihajlović: Nema nikakvog tajnog ugovora sa Rio Tintom, samo memorandum iz 2017.
Foto: 021.rs
"Nema nikakvog prava za eksploataciju litijuma", rekla je ona za TV Insajder i dodala da je ono što postoji elaborat o rezervama litijuma, jer je bitno da se zna sa koliko litijuma Srbija raspolaže zato što je to kritična mineralna sirovina u svetu.
Mihajlović je rekla da je sve što je ta kompanija do sada uložila njihov poslovni rizik i da Srbija neće doneti nijednu odluku dok ne budu gotove procene o uticaju na životnu sredinu.
Govoreći o problemima u elektroenergetskom sektoru, ona je rekla da je najvažnije da je obezbeđena dovoljna količina električne energije i za domaćinstva i za celokupnu srpsku privredu, ali da je neophodno da se promeni funkcionisanje u Elektroprivredi.
 
Prema njenim rečima, sneg jeste izazvao probleme, ali pre svega u distributivnom delu, a to što su blokovi ispali sa mreže rezultat je nečinjenja u Elektroprivredi.
 
Govoreći o finansijskoj šteti koja je izazvana neplaniranim uvozom struje, Mihajlović je rekla da će se tačni podaci objaviti kada se sve završi, ali da se šteta meri u stotinama miliona evra, i ponovila da u narednom periodu treba da se razgovara o svim izvorima energije, pa i o modularnim nuklearnim elektranama.
 
"Ne treba da bežimo ni od jednog izvora. Treba nam više hidroelektrana i u decenijama ispred nas svakako moramo da smanjujemo proizvodnju energije iz termoelektrana i svakako da ćemo razgovarati o svim izvorima energije", istakal je Mihajlović. 
  • Farber Kusa

    03.01.2022 12:55
    Neobavezujući Akt
    Memorandumu o razumijevanju (MoU) je vrsta sporazuma između pravno nadležnih strana, koja po svojoj prirodi nije obvezujuća.
    Sve je rečeno!
  • pera

    31.12.2021 10:35
    neko ovde laze narod, a zele da glasamo za njih, pa nam dali i 100e i 200e
  • Dr Miggyy

    31.12.2021 10:24
    ИЗГУБЉЕНО; НАЂЕНО?
    Красна професорко, шта ли баљезгаш, Рио Тинто није глуп да не уговори посао, а теби да даје паре, кога ли мислиш да глупо замајаваш. То може само шеф, из незнам којих разлога да ти верује, једино лични интерес. Све ово, како изгледа, ОБИЋЕ ВАН СЕ О ГЛАВИ И ТО СТЕ ЗАСЛУЖИЛИ. јЕДИНО МОЖЕ ДА ВАС ИЗВАДИ УКОЛИКО ДОКАЖЕТЕ ДА СУ ПРЕДХОДНИ КРИВИ, А ВИ НЕВИНО ГЛУПИ. Гурајте то све на грбачи народа, али и он ће се опасуљити и вратиће вам. Срећна вам Нова година!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija