Radovanović: Žrtve nasilja se osnaže da ga prijave tek posle sedmog ili osmog puta

Slavica Radovanović iz Centra za zlostavljanu i nestalu decu i pukovnica MUP-a u penziji izjavila je za N1 da se žrtve uglavnom ne odlučuju da odmah prijave nasilje.
Radovanović: Žrtve nasilja se osnaže da ga prijave tek posle sedmog ili osmog puta
Foto: Pixabay

Kako dodaje, to se dešava uglavnom tek posle sedmog ili osmog puta.

Policijskim službenicima u takvim situacijama to odmah treba da bude signal da se radi o visokom riziku i da odmah mora da reaguje grupa za koordinaciju u koju su uključene sve nadležne institucije - među kojima su i tužilaštvo i centri za socijalni rad i domovi zdravlja, kaže Radovanović.

Na toj grupi za koordinaciju kojom rukovodi tužilac iznesu se onda svi stepeni rizika i procenjuje se koliko je žrtva u opasnosti.
 
"Ako se proceni da postoji veliki rizik, institucije treba da izrade individualni plan koji podrazumeva da žrtve moraju da budu bezbedne, a to se najčešće radi tako što se izmeste u sigurnu kuću ili na neku drugu lokaciju, kod člana porodice na primer", navodi ona.
 
Neophodne su, kaže Radovanović i psihološka i materijalna podrška, da joj se, na primer pronađe posao ako ne radi.
 
Podsećamo, u sredu su u Somboru ubijene tri žene. Kako je potvrđeno za N1, vlasnik kuće Zdravko Goranović ubio je svoju ženu i dve ćerke, a kako je nezvanično potvrđeno, onda se i obesio. Prethodno je zapalio nešto u kući i izazvao požar. Kako mediji prenose, on je pre nekoliko dana pušten iz zatvora u kome se nalazio zbog nasilja u porodici.
 
Na pitanje da li smatra da je u ovom slučaju pogešno procenjen rizik, Radovanović navodi da kada je u pitanju nasilje u porodici treba imati u vidu da je sve što se događa regulisano Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici koji ima pre svega preventivni karakter - da spreči da ne dođe do nasilja.
 
Taj zakon je, kako dodaje, definisao ulogu svih institucija ko kada postupa. Zadaci policijskih službenika su, kada se prijavi nasilje, da se uradi lista rizika i onda se procenjuje da li će se izreći zabrana prilaska i komuniciranja.
 
Ona dodaje da ako se radi o porodici gde je veliki rizik da će se nasilje ponoviti, zakonom regulisano da sve nadležne institucije treba da se sastanu povodom tog slučaja.
 
Kako se kontroliše da li neko krši tu zabranu?
 
Radovanović navodi i da kada se izrekne neka od zaštitnih mera, tipa zabrane prilaska, žrtva ima mogućnost da traži produženje mere na još 30 dana. Pored toga, kada policijski službenik izrekne zaštitnu meru, on je dužan da obavesti žrtvu da bilo kakvo kršenje takve mere treba da prijavi policiji i nakon toga policija je u obavezi da odmah reaguje i zaštiti žrtvu. "Procedure su vrlo jasne, samo ih treba primenjivati", navodi Radovanović.
 
Ona kaže i da policija ima evidenciju i ako se radi o povratnicima u vršenju krivičnog dela nasilja u porodici, ali i da to ima tužilaštvo, a ako su u pitanju maloletna lica i centri za socijalni rad i da se primenjuju za to predviđeni mehanizmi kako bi se žrtva zaštitila.
 
Kaže da je do 2015. godine imala priliku da prati rad MUP-a, Odeljenja za prevenciju i suzbijanje nasilja u porodici i da ne zna kakva je sada situacija, ali da bi oni trebalo u evidenciji da imaju sve podatke i preduzmu sve mere da se nasilje ponovi. U policiji, dodaje, postoji jasno definisan protokol, čak i reči koje ne bi trebalo uputiti žrtvi koja je uznemirena.
 
Ti protokoli navedeni su u posebnom izdanju - knjižici sa propisima na kojoj je dok je bila u MUP radila Radovanović. Protokol je štampan 2013. godine uz pomoć misije OEBS-a i više od 1.000 primeraka podeljeno je policjajcima koji izlaze na teren. Ali od tada je prošlo dosta vremena, kaže Radovanović i protokol bi trebalo da se revidira, da se upodobi sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, kao i da se ponovo štampa.
 
Po tom protokolu kada se prijavi nasilje policajac ako se radi o krivičnom delu, ako postoje svedoci, povrede, istorijat prijavljivanja mora da obezbedi bezbedno okruženje za žrtvu, da joj uputi reči podrške.
 
"Uzeće izjavu, napraviće listu rizika i obavestiti tužioca, koji treba da preduzme dalje mere i odredi kako će se dalje postupati kad govorimo o procesiuranju nasilnika", kaže Radovanović.
  • Obratiti paznju

    31.12.2021 04:42
    I nad nasilje nad porodicama
    Pukovnica MUP-a u penziji je prava osoba, sa pravim iskustvom, koja bi sada mogla da progovori o jednoj, jos strasnijoj tabu temi - o zlocinima, eliminaciji, nasilju, zlostavljanju drzave, kako nad jednim, progonjenim clanom porodice, tako i nad citavim porodicama iz politickih razloga! MUP je uvek saradjivao sa Sluzbom i za nju, sa spoljnim saradnicima, psihopatama, sociopatama, kriminogenim i marginalnim krugovima, ucenjenim i primoranim, obavljao najprljavije i najteze zadatke, posebno kada su u pitanju zlostavljanja koja se zovu "gang stalking"! Kada ova gospodja i verovatno i majka i baka misli da progovori? Zar nije trenutak da udruzene "agentice" i "policajke" progovore o svemu sto znaju, kada je u pitanju taj paralelni svet jezivih mogucnosti unistenja, koji ostaje utemeljen za sve nas, njihovu i nasu decu!
  • Odi begaj

    31.12.2021 00:37
    Drage devojke,
    Prvi put nije poslednji put.
    Prvi put je -
    Ili ste prešle granicu ili nije u vinkli.
  • Laloš

    30.12.2021 23:58
    Ova tragedija je samo pokazatelj koliko su nam institucije urušene i na niskom nivou. Mega Giga fakulteti i partijsko zapošljavanje će nam na kraju doći glave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.