Manje usvojenih zakona po hitnom postupku, Milićević (SPS) najaktivniji poslanik

Skupština Srbije je u prošloj godini zasedala 131 radni dan i usvojila 184 zakona, 142 druga akta i 27 izveštaja o radu.
Manje usvojenih zakona po hitnom postupku, Milićević (SPS) najaktivniji poslanik
Foto: 021.rs

Godinu u parlamentu obeležio je značajan pad broja zakona razmatranih po hitnom postupku.

Hitno je na dnevni red stavljeno samo 14 zakonskih rešenja, 2020. bilo ih je 18, dok je, na primer u 2019. godini, po hitnom postupku usvojeno 49 zakona, a u 2018. čak 146.

Parlament je tokom 2021. godine organizovao 22 javna slušanja o različitim temama, a najaktivniji je bio Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo koji je, povodom priprema ustavnih amandmana, realizovao deset javnih slušanja širom Srbije.
 
Najaktivniji poslanik i protekle godine bio je predsednik poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević, a drugi po broju obraćanja je Milija Miletić iz grupe "Aleksandar Vučić- za našu decu".
 
Predsednik Skupštine Ivica Dačić najavio je da će ovaj skupštinski saziv rad nastaviti sredinom januara u vanrednom zasedanju, te da će do raspuštanja parlamenta i raspisivanja izbora, usvojiti izmene zakona dogovorene međustranačkim dijalogom.
 
Kako je ranije najavljeno, Skupština će doneti izmene Zakona o izboru narodnih poslanika koji se odnose na članove Republičke izborne komisije iz opozicije koja nema predstavnike u Skupštini, kao i na smanjenje broja potpisa koji je potreban za kandidovanje liste nacionalne manjine na izborima za narodne poslanike na 5.000 potpisa.
 
Raspisivanje izbora za parlamentarne izbore planirano je 15. ili 16. februara, kako bi izbori bili održani 3. aprila 2022. godine.
  • Patak

    02.01.2022 15:57
    Ispravka
    Po definiciji, narodni poslanik je izabran od strane naroda, sa narodom komunicira o predmetima za koje se glasa i u skladu sa tim i glasa.

    Trenutno su poslanici partijski, jednostrano komuniciraju sa partijskim vrhom i glasaju samo u skladu sa direktivom - sto vazi i za poslanike opozicionih stranaka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.