Reakcije: Hitno pokretanje postupka protiv policajaca zbog pesama u kojima se veličaju ratni zločini

Pojedine organizacije i stranke zatražile su hitno pokretanje postupka protiv pripadnika MUP-a koji su u Priboju pevali sramne pesme u kojima se veličaju ratni zločini.
Reakcije: Hitno pokretanje postupka protiv policajaca zbog pesama u kojima se veličaju ratni zločini
Foto: 021.rs (ilustracija)

"Pesma u kojoj se priziva da se zločini iz Vukovara i Srebrenice ponove u Novom Pazaru i Sjenici zahtevaju hitnu reakciju države i osudu čitavog društva. Posebno je tragično što se ova pesma čula u višenacionalnoj opštini kakav je Priboj, koja još uvek pamti zločin u Sjeverinu kada je tragično nastradalo 16 Bošnjaka, građana Srbije", istakao je predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Srđan Milivojević.

On je naveo da je DS neprekidno ukazivala i upozoravala da je zahvaljujući promoterima i pokroviteljima politike ratnih zločina iz dvedesetih koji su ponovo uzurpirali vlast, Srbija postala plodno tlo za bujanje najprimitivnijeg ekstremizma i pogubnog šovinizma.
 
"Srbiju ponovo u glib ratnohuškačke politike guraju oni koji su promovisali parolu 'ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu Muslimana'", rekao je Milojević.
Inicijativa mladih: Tužilaštvo i policija da hitno pokrenu postupke
 
Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila je od tužilaštva i policije da hitno pokrenu postupke protiv pripadnika MUP koji na snimku objavljenom na društvenim mrežama pevaju pesme u kojima se veliča zločin u Srebrenici 1995. godine.
 
Inicijativa je u saopštenju ocenila da pripadnici MUP koji su pevali spornu pesmu "već sutra ne smeju biti policajci".
 
"Nacionalističke tenzije koje se podgrevaju u Beogradu, u Sandžaku proizvode osećaj straha, nebezbednosti i uznemirenosti, a snimak na kome policajci pevaju pesmu koja poziva na genocid otvaraju stare i nove rane i traume", stoji u saopštenju.
 
Ocenjuje se da vlasti Srbije "moraju da rasvetle do kraja zločine u Sjeverinu, Štrpcima i Kukurovićima, da privedu pravdi sve nalogodavce, organizatore i počinioce tih zlocina, ali i da priznaju i obeštete žrtve i njihove porodice, ukoliko istinski žele da unaprede poverenje bošnjačkog stanovništva Sandžaka".
 
Iz inicijative su dodali da u slučaju izostanka reakcije MUP-a, očekuju od premijerke Ane Brnabić da podnese zahtev za razrešenje ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina.
 
GDF: Zlokobni poklič
 
Predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić osudio je način na koji je u Priboju proslavljeno rođenje deteta jednog od lokalnih policajaca i nazvao "zlokobnim pokličem" stihove "Oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice" koji su se čuli na toj proslavi.
 
On je podsetio na zločin na Ovčari kod Vukovara navodeći da je "Vukovar simbol streljanja", da je tokom '92. i '93. godine na obodima Sandžaka na području Priboja i Pljevalja sprovedeno je etničko čišćenje bošnjačkih sela među kojima su najpoznatiji zločin u Sjeverinu 22. oktobra 1992. godine, zločin u Bukovici 15. februar 1993. i zločin u Štrpcima 27. februara 1993. godine.
 
"Proslava rođenja deteta uz krvoločne pesme u PU Priboj predstavlja flagrantan primer krivičnog dela izazivanja verske, rasne i nacionalne mržnje i netrpeljivosti", navodi Vuletić.
 
"Tragično je što su izvršioci krivičnog dela policajci koji bi bili dužni da tužilaštvu podnesu krivičnu prijavu zbog ovakvog događaja", ističe Vuletić, uz ocenu da "do toga neće doći jer je politički pokrovitelj policijskog šovinizma Ministar policije Aleksandar Vulin".
 
Stefanović: U policiji nema mesta za ljude koji pozivaju na zločine 
 
Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović ocenio je da u policiji nema mesta za ljude koji pozivaju na zločine, bez obzira da li to rade u kafani ili na ulici.
 
Stefanović je rekao da su pripadnici MUP-a Srbije u Priboju pesme u kojima se Novi Pazar poredi sa Vukovarom, a Sjenica sa Srebrenicom pevali u društvu svojih starešina od kojih niko nije reagovao i zaustavio to šovinističko divljanje i da zato niko od njih više ne sme da nosi uniformu srpske policije.
 
On je istakao da svi koji su se nalazili u kafani moraju biti momentalno suspendovani i protiv svih mora biti pokrenut ne samo disciplinski, već i krivični postupak i dodao da slavljenje rođenja deteta uz pozivanje na vršenje zločina niko ne može da razume ni da prihvati.
 
"Srbija je zemlja svih njenih građana koji se moraju osećati bezbedno bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost. Istorija nas je naučila kako je lako poremetiti međunacionalne odnose i kako tragične posledice to može da izazove na živote svih nas", rekao je Stefanović.
 
U saopštenju SSP-a navedeno je da je obaveza svakog pristojnog čoveka da zaštiti svoje komšije i gradi sa njima odnose uvažavanja i poštovanja shvatajući naše razlike kao bogatstvo.
  • Nenad

    05.01.2022 15:10
    Uzasno arlaukanje i jos gore pesme, ali covek se lepo izvinuo i verujem da se oseca debilno zbog svega sto se desilo. Neke od tih pesama su nazalostpostale deo folklora i niko tekstove ni ne slusa, kao sto su i psovke kod nas izgubile svaki smisao i majke se pominju svuda po ceo dan.
  • /

    04.01.2022 16:38
    /
    @/
    uzmi drugi nik providni ste.
    jeste bio genocid i u rs. pravi se etnicki cista teritorija da bi uspelo jos jedno prisajedinjenje.

    ocigledno je da isto to radite i u vojvodini posto je trianonski sporazum istekao.
    rascicavanje je jos tito zapoceo pod paravanom revansizma nad madjarima i nemcima.

  • Istina

    04.01.2022 15:10
    Istina
    Najostrije ih kazniti. I procesljati SVE pripadnike policije u PB, PP, NV,. pa da se jednom vidi ko je posten a ko ne? Nekom su nacelnici majka a nekom Boga mi maceha, govorim o zaposlenim u policiji. I neka se jednom vidi na osnovu kojih zasluga su pojedinci dobili najbolja resenja I sve privilegije a drugi koji isto imaju fakultete borave I rade u neuslovnim prostorijama i godinama trpe mobing I maltrtiranje.Unutrasnja kontrola ovde ima pune ruke posla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.