Advokat Filipović: Nije tačno da će država dugovati milijardu evra ukoliko izbaci Rio Tinto

Advokat Dušan Filipović je istakao na skupu u Brezjaku kod Loznice da su netačne tvrdnje da će naša država dugovati jednu milijardu evra ukoliko kompaniju Rio Tinto odlučimo da "izbacimo" iz zemlje.
"Tužno je koliko nas lažu ovih dana kada kažu da dugujemo. Znaju i cifru koliko dugujemo. Kažu – jednu milijardu. Šta je ta jedna milijarda naspram 600 miliona koje ste platili za prenos utakmice Engleske lige? Ovaj narod vredi više od jedne milijarde. Toliko tužno govore i pričaju o tom dugu, ugovornoj kazni, penalima, a da ne znaju da izgovore tačan naziv sporazuma na koji se pozivaju", rekao je Filipović, prenosi N1.
Precizirao je da je 2004. godina Savezna Republika Jugoslavija potpisala sporazum sa Velikom Britanijom i pojasnio da taj sporazum ima 15 članova.
"Nijednim svojim članom ne govori o onome šta nam stavljaju na teret. Nikakva odšteta u slučaju kakav nam se dešava u Gornjim Nedeljicama. Dakle, SRJ jeste ratifikovala Sporazum o zaštiti međusobnog ulaganja, ali se taj sporazum ne može primeniti u konkretnom slučaju. Kompanija nema nikakve dozvole, niti ikakav ugovorni odnos sa državom. I na kraju, neka se dogovore ko govori od njih istinu i šta dugujemo. Ovaj narod je dovoljno bogat, skupićemo, isplatićemo i nosite se odavde", poručio je Filipović.
 
On je istakao da ne može jedan čovek da odlučuje o sudbini ovog naroda i dodao da se "vlast zaigrala".
 
"Postoje institucije u ovoj zemlji. Godine 2020. doneta je uredba kojom se utvrđuje Prostorni plan za područje posebne namene za projekat eksploatacije i prerade minerala jadarita Jadar. U martu je ta uredba stupila na snagu i mi smo je nedugo zatim osporili. Podneli smo Ustavnom sudu inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti te uredbe. Smatramo da Ustavni sud treba da odluči o tome. Do danas nikakve odluke Ustavnog suda o tome nema", naveo je Filipović.
  • Burić

    08.01.2022 14:15
    5G
    Jedno je sigurno,ova ekipa teskih bogatasa sto čini vlast u srbiji,mora biti krivično procesuirana !!!!!
  • Jolpaz

    08.01.2022 09:27
    Nije problem
    Sve i da je tacno da Rio tintu treba vratiti (platiti) milijardu evra, nije problem: ne graditi "nacionalni stadion", koji ionako nece nikom trebati, ne graditi metro u Beogradu, koji ni jednom procentu Beogradjana nece sluziti i ne platiti 600 miliona evra za prenos glupog engleskog fudbala i - eto para, jos ima da ostane za neki vrtic, skolu...
  • Иван

    07.01.2022 22:22
    Слажем се са овим да се одрекнем једне пензије за Рио Тинто али да видимо комплетну документацију ко издаје и продаје моју отаџбину. вучић мисли да нас је баш све толико јебао у мозак да је довољно да маше лажним папирима као у случају Ђиласових тајних рачуна. Показује нам шта су "жути" потписивали али не показује шта је потписивао брнаба ни зока министарка. А добро знамо да су то само његови пиуни у игри демократије пред светом и овим глупим народом.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.