Na proleće ponovo vozom od Beograda do Zagreba i Ljubljane

Voz od Beograda preko Zagreba do Ljubljane ponovo će posle višegodišnje pauze krenuti od proleća ove godine, izjavio je dekan Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Nebojša Bojović.
Na proleće ponovo vozom od Beograda do Zagreba i Ljubljane
Foto: 021.rs
Reč je o trasi Beograd - Šid - Vinkovci - Zagreb - Dobava - Ljubljana, a vozovi bi saobraćali tri-četiri puta nedeljno, uz noćnu liniju koja odgovara privrednicima koji putuju u Sloveniju, naveo je Bojović za današnji broj Večernjih novosti.

Planirana je cena karte oko 20 evra u jednom pravcu, a kako je Bojović rekao, u početku bi to bila pilot-linija koja bi postala stalna, za šta postoji neophodna železnička infrastruktura, kao i interesovanje putnika, samo je potrebno poboljšati tehničko stanje pruge od Rume do Šida, u cilju povećanja brzine vozova.

"U evropskom redu vožnje već postoji trasa, samo je treba aktivirati. Svakog drugog vikenda u decembru se pravi novi evropski red vožnje. Postoji vreme koje je zauzeto za kretanje voza od Beograda do Ljubljane", kazao je Bojović.
 
U projekat su uključeni nadležni iz srpskih železnica, a održano je nekoliko sastanaka sa kolegama iz susednih država. U posao će biti uključeni i evropski instituti, koji se bave železnicom i saobraćajem, radi brže realizacije.
 
"Nadamo se da će već u prvom kvartalu 2022. godine biti uspostavljena jedna linija prema Ljubljani, kasnije ka Filahu u Austriji, a do sredine godine još jedna", rekao je Bojović.
 
Dodao je da se u 2023. godini očekuju još dve dnevne linije istom trasom i to jednu sa produženjem od Ljubljane do Ciriha, a drugu do Ljubljane kao biznis voz.
 
Ocenio je i da će "elegancija putovanja koje pruža železnica", privući i deo putnika koji su sada prinuđeni da koriste sopstveni, autobuski ili avionski prevoz, a kako je dodao za početak je planirano da se "pozajme" garniture, iako postoje domaće koje mogu da voze do Ljubljane.
 
"Verovatno da je dobro iznajmiti najmanje dve garniture koje mogu da se napajaju iz dva različita strujna izvora, kako bi se izbegla zamena lokomotiva zbog prelaska na jednosmernu struju u Sloveniji", objasnio je Bojović, navodeći da zamena lokomotiva komplikuje situaciju i onemogućava da se koriste novi vozovi koji u železničkom parku Srbije.
 
Bojović je istakao da je moć železnice u ekonomičnosti i ekologiji, a dodao je da se već sada više od 20 odsto saobraćaja u Nemačkoj odvija železnicom, i da je evropski plan da se do 2050. godine, to poveća na 55 odsto ukupnog saobraćaja.
  • Bojan

    05.01.2022 11:28
    @Frank
    Što se cene karte tiče, za sad je 1000 dinara u jednom smeru samo za IC voz (najveći rang voza koji će biti najbrži), povratna bi u tom slučaju bila oko 1600 dinara. Postojaće, kao i uvek, vozovi nižeg ranga koji će biti malo sporiji (REx -47 min i RE - 55 min) koji će isto imati manju cenu karte. Imajte na umu da je ovo pojedinačna karta, postoje razni popusti (SrbPlus koja daje popust od 30% i važi godinu dana (800 din košta) kao i vremenske karte (sedmična, polumesečna, mesečna,...), za onoga ko bude svaki dan putovao svakako se više isplati vremenska karta
  • Frank

    04.01.2022 14:51
    Cena?!?!
    Lepa vest,ne bih da hejtujem ali ako sam dobro pročitao cena će biti 20 evra u jednom pravcu sto je kul,e sad druga stvar koja mi pada na pamet je ova navodno nova cena od 1000 dinara iz Novog Sad do Beograda za ovu "brzu prugu" haha....Kako i šta je ovo?!?!
  • Dovla

    04.01.2022 14:28
    Naravno da hoće,
    ali za 1.april!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.