Preminuo mladi scenarista Luka Kurjački

Mladi scenarista Luka Kurjački (32), koji je bolovao od malignog tumora na mozgu i za koga se borila cela Srbija, izgubio je juče bitku s opakom bolešću.

Građani Srbije mesecima su prikupljali novac za njegovo lečenje u Japanu, brojne humanitarne akcije su organizovane, ali Lukino stanje se naglo pogoršalo. 

Luka Kurjački je rođen 1989. u Zadru, a odrastao je u Beogradu gde je završio Filološku gimnaziju i masterirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Bavio se pisanjem i režijom za pozorište, film i televiziju, pisanjem pesama, filmskih kritika, scenarija za stripove i video igre.

Luki je u januaru 2015. godine na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije prvi put operisan tumor na mozgu.
 
Operacija je bila uspešna, ali se tumor ponovo vratio 2018. godine. Usledila je druga operacija, posle koje je Luka išao na radioterapiju. Stanje je bilo mirno sve dok redovna kontrola magnetnom rezonancom u aprilu 2021. godine nije pokazala da se tumor ponovo pojavio.
 
Nakon treće operacije u maju 2021. godine ustanovljeno je da se radi o glioblastomu, najagresivnijem tipu malignog tumora na mozgu. Kontrolni snimak u novembru pokazao je da je, uprkos hemoterapiji koju Luka prima, tumor rastao.
 
Novac je bio neophodan za njegovo lečenje na klinici u Japanu, koja primenjuje inovativnu terapiju za glioblastom. 
 
Uoči projekcije filma "Toma", za Luku je bila organizovana aukcijska prodaja predmeta iz filma "Toma", kao i iz popularne TV serije "Senke nad Balkanom". Tada je skupljeno 120.000 evra.
  • RIP

    05.01.2022 10:13
    Uzas. Strasna tragedija.Neka ti je laka crna zemlja.
  • Nina

    04.01.2022 22:10
    RIP divni covece.
    Prepušteni smo sami sebi... Nema ništa od sistema, države..
  • Ne

    04.01.2022 21:32
    Ne bismo smeli da gubimo ljude zato sto nema dovoljno novca za lecenje. Ono sto nam ne treba je jos jedan stadion. Moje saucesce.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.