Mulj i rečne struje otežavaju potragu za nestalim mladićem iz Splita

Potraga za nestalim mladićem iz Splita, Matejem Perišom, proširena je do Savskog mosta i restorana "Savanova".

Kako prenosi N1, potrazi su se priključili i ronioci Žandarmerije koji pretražuju rečno dno. Njima pomažu i članovi "Mreže za spasavanje Srbije" koji se pomoću užadi spuštaju do nepristupačnih delova uz samu obalu reke, gde čamac ne može da priđe. 

Igor Jončić iz "Mreže za spasavanje Srbije" kaže da mulj i rečne struje otežavaju pretragu, da za sada nema razloga da se oblast koja se pretražuje dalje širi, kao i da svi pokušavaju da pronađu tragove koji bi mogli da ukažu na to šta se sa Matejem Perišom desilo.

"Sa naše strane pretraga funkcioniše tako što svakog dana imamo brifing na kome odlučujemo šta ćemo raditi u tom danu, i rezimiramo šta smo radili dan pre toga. Za sada, ne radimo pretragu sa vode, jer nas konstantno stavljaju na čamce, a mi nemamo naš čamac. Radimo isključivo kopno, i one delove gde se zbog konfiguracije terena voda povukla. Spuštamo se upotrebom užadi, do vode i te polupotopljene šume", rekao je Jončić.
 
Kako navodi, on sa svojim kolegama obilazi delove koji su za građane nepristupačni.
 
"Dešavaju se situacije da se pronađu tragovi, odevni predmeti... Mi o ovom slučaju imamo površne informacije, što se nas tiče to je isto kao i da ne znamo ništa. Imamo opis, izgled i pravac gde je mogao da nestane. Onda na osnovu toga pravimo konstrukciju za naše postupanje prilikom pretrage", kaže on.
 
Dodaje da u ovom slučaju postoje razni scenariji, ali napominje da se sve relevantne službe bave tim događajem. Postoje razne priče u medijima na osnovu kojih bi on mogao da dospe u vodu, ali je većina njih nerelevantna. Kaže da kada se traga za telom, vreme nije bitno, kao i da pronalazak zavisi od mnogih uslova.
 
Navodi da vodostaj ide spasiocima u prilog, jer je reka u opadanju. Govoreći o roniocima koji učestvuju u spasavanju, kaže da se koriste reflektori u noćnim uslovima, kao i da je ponekad uspešno tragati noću. Otkriva i da se ronilačka pretraga svodi bukvalno na opipavanje terena.
 
"Često me pitaju zašto nema više ronioca, ali to je apsurdno. Vi možete da upotrebite ronioce u varijanti gde ste uspostavili neko mesto gde može nešto da postoji. Vršiti pretragu terena na način što će te "ad hok" vršiti zarone širom reke je apsurdno, jer je vidljivost jako mala", objašnjava Jončić za N1.
 
Mesto koje sada MUP pretražuje karakterišu i veoma jake rečne struje, koje dodatno otežavaju potragu.
 
"Bilo kakava spekulacija gde bi moglo, i kako bi moglo, nije zahvalna i nije profesionalna. Ne bi bilo pametno time da se bavimo. Napominjem da bi bilo najsjanije da se nestali mladić u nekom trenutku javi iz nekog dela Srbije i da kaže da se odlično proveo. Da kaže da je želeo da se isključi iz spoljnog sveta. To bi bilo najlepše što bi moglo da čujemo", zaključuje Jončić.
  • Q

    05.01.2022 19:38
    A
    Ljudi oni prave rijaliti i od ovog slucaja
  • NemanjaN

    05.01.2022 13:51
    Od srca se nadam
    Da će se momčina sam pojaviti posle ultra dobrog provoda,iscrpljen i smršao,sa osmehom na licu.... Sa sve izvinjenjem i zahvalnošću svima koji su učestvovali u potrazi... Eto to mu želim. Nek' ide sve na smeh i prekšajnu kaznu. I da ga ceo život zezaju "Je l' se sećaš kad te ceo Bg tražio 6 dana,a ti zaglavio sa nekim ribama na gajbi,sa mnogo alkohola i koksa?"
  • Нс

    05.01.2022 12:44
    Јуче сам прочитао изјаву Игора Јурића у вези нестанка овог нладића, оно што ми је запало у око је његова тврдња да је за нову годину нестало 12 људи закључно са њим...Па ми остаје нејасно зашто се нико осим овог момка не тражи путем свих медија?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.