Najavljuju četvrtu, a građani odustali i od treće doze vakcine

Dok predstavnici zdravstva najavljuju da bi i u Srbiji mogla biti dostupna četvrta doza vakcine protiv kovida 19, podaci pokazuju da više od 800.000 građana još uvek nije primilo ni treću dozu.
Najavljuju četvrtu, a građani odustali i od treće doze vakcine
Foto: 021.rs

U pitanju su građani kojima je došlo i prošlo vreme za "buster" vakcinaciju, prenosi Danas

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da se razgovara o četvrtoj dozi vakcine protiv kovida, zbog toga što efikasnost vakcina opada sa pojavom novih sojeva.

"Bez obzira što nismo uspeli u većem obimu da ubedimo građane za vakcinaciju prvom i drugom dozom, ne znači da nismo uradili dobru stvar sa trećom dozom i da tako treba da nastavimo, a evidentno je da nam je potrebna i četvrta doza", rekao je Đerlek za Blic, a prenela je agencija FoNet.
 
Činjenica je međutim da značajan broj građana još uvek nije primio ni treću dozu, koja bi trebalo da se dobije posle četiri meseca, ako je osoba primila Sinofarm vakcinu, odnosno pet meseci, ako je osoba primila neku od drugih dostupnih vakcina.
 
Krajem jula bilo je 2,5 miliona osoba koje su primile drugu dozu. Svi oni trebalo je da do kraja prošle godine dobiju i treću dozu. Ipak prvog dana 2022. bilo je dato ukupno 1,71 miliona "buster" vakcina. To znači da više od 800.000 osoba kojima je došlo vreme za "buster" vakcinaciju nije primilo treću dozu.
 
Ovu računicu dnevni list Danas izveo je na osnovu podataka o vakcinaciji koje prikuplja udruženje lekara Ujedinjeni protiv kovida (UPK).
 
Na pitanja ovog lista koliko osoba nije primilo treću dozu, iako im je vreme, i da li se planira kampanja kojom bi se građani podstakli na "buster" vakcinaciju, nisu odgovorili ni iz Ministarstva zdravlja, ni iz Instituta za javno zdravlje Batut.
 
Prema podacima UPK, do početka ove godine, nešto više od tri miliona građana dobilo je obe doze, što je oko 44 odsto od ukupne populacije, a ovo udruženje ranije je prenelo podatke koji pokazuju u kojoj meri je process vakcinacije stao u Srbiji nakon početnog zaleta.
 
"Buster" vakcinacija uzela je poseban zamah u evropskim zemljama u poslednjih mesec dana. Značajan broj država smanjio je vreme između druge i treće doze kako bi što više građana primilo buster vakcinu verujući da na taj način može koliko-toliko da se zaustavi širenje omikron soja.
 
Kako je ranije pokazano "buster" doza vraća efikasnost RNK vakcina na 75 odsto u slučaju omikrona, dok dve doze pružaju zaštitu manju od 40 odsto. Izrael je otišao korak dalje uvodeći četvrtu dozu za medicinsko osoblje i starije od 60 godina.
 
U Srbiji je inače četvrta doza takođe dostupna, ali samo za osobe sa osabljenim imunitetom. Kako je prenela Politika, do 2. januara dato je 29 četvrtih doza.
  • klempo

    05.01.2022 23:27
    i supruga i ja se prijavljujemo i na četvrtu turu
    vakcine.
    Samo vakcina pomaže
    ( rakija , bogojavljenska vodica i mantre NE pomažu
  • Dragan

    05.01.2022 22:49
    Ah
    Primio 3(Korona)+1 (sezonski) još sam živ i zdrav.Može i 10 ako treba samo nek ne bude čekanja.Treću dozu dobio na novom naselju čim se pojavio, bio red bar stotinu ljudi.
  • Lio

    05.01.2022 22:18
    Nije sve crno-belo...
    Nažalost, ima i onih koji ne mogu trenutno da prime treću dozu jer su na hemioterapiji. Znam za takve slučajeve. Ali vakcinisaće se kad završe sa terapijom, jer shvataju da su posebno ugrožena kategorija. Uzgred, na onkologiji su velike gužve, jako je mnogo pacijenata. Pozabavite se malo i tim problemom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.