Unapređen javni tužilac koji nije hteo da pokrene istragu protiv Branislava Lečića

Karijera Aleksandra Isailovića, zamenika višeg javnog tužioca u Beogradu, koji je odlučio da ne pokreće istragu protiv Branislava Lečića, krenula je od Nove godine uzlaznom putanjom.
Unapređen javni tužilac koji nije hteo da pokrene istragu protiv Branislava Lečića
Foto: Pixabay
Kako saznaje Nova.rs, Isailović je upućen na višu funkciju i to u Tužilaštvo za organizovani kriminal u kom bi trebalo da počne da radi od 1. marta.
Nakon što su okončani izbori šefova u oko tridesetak javnih tužilaštva u zemlji, usledila su i kadriranja među njihovim zamenicima. Očekivano, najviše preletanja rezervisano je za beogradska tužilaštva, a gotovo sva imena koja će biti unapređena poznata su javnosti iz postupanja u "zanimljivim" predmetima.
Među "nagrađenima", kako piše Nova.rs, nalazi se i Aleksandar Isailović, zamenik iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koji će od marta zasesti u kabinet u Ustaničkoj ulici, gde je sedište Tužilaštva za organizovani kriminal. Isailović je često zastupao optužnice u postupcima koje su pratile brojne kontroverze. Poslednji takav bio je onaj u slučaju Lečić-Štajnfled, koji je okončan njegovom odlukom da protiv glumca ne pokreće istragu za silovanje zbog nedostatka dokaza.
 
Ova odluka naišla je na oštru kritiku javnosti koja je osporila Isailoviću to što nije iscrpeo sve mogućnosti za prikupljanje dokaza, što je naposletku potvrdila i glumica Danijela Štajnfeld. Isailoviću je spočitano to što nije saslušao sve svedoke koje su zastupnici glumice predložili, već je, kako je portal Nova.rs ranije pisao, ispitivao i uzimao u obzir izjave svedoka koji nisu mogli da imaju nesposredna saznanja o događaju, a pri tome su sami dolazili u policiju kako bi dali iskaz.
 
Sve to je pokrenulo lavinu negativnih komentara na račun glumca Branislava Lečića, ali i stvorilo utisak da uživa zaštitu vrha države, što je on pokušao da opovrgne javnim nastupima. 
 
Ostalima su, kako navodi Nova.rs, počele da pristižu serije sudskih tužbi, sve dok ga u medijsku ilegalu nisu oterali brojni  predstavnici sveta kulture, kako iz Srbije tako i iz čitavog regiona, koji su javno zauzeli stranu Danijele Štajnfeld i bojkotovali svako njegovo javno pojavljivanje i angažovanje.
 
Pre slučaja Lečić, tužilac Isailović zastupao je optužnicu u slučaju "ubistva na šinama", to jest likvidacije Vlastimira Miloševića u Ulici 27. marta u Beogradu, a za koje su najpre bili uhapšeni i osumnjičeni Veljko Belivuk i Marko Miljković. Tokom Isailovićeve istrage početni dokazi su počeli da se osipaju da bi na njenom kraju rezultirali optužnicom protiv dvojice uhapšenih za znatno blaže krivično delo. Na kraju nije opstalo ni to, već su i Belivuk i Miljković oslobođeni krivice. 
 
Inače, ovaj predmet našao se u žiži javnosti opet pre nekoliko meseci, kada je uhapšena bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović. Ona je optužena upravo zbog osipanja Isailovićevih dokaza iz tog predmeta, ali do danas niko nije objasnio zašto je za to moralo da prođe skoro punih pet godina.
 
Ovo nije bio jedini put da se Isailović nađe u kontaktu sa slučajem u kom se direktno ili indirektno pominje Belivuk. Jedan od predmeta koje je takođe vodio u Višem tužilaštvu bio je slučaj ubistva Aleksandra Halabrina, a za čiju se likvidaciju upravo vezuje klan Belivuk-Miljković. Telo Halabrina je pronađeno u plitkom grobu u Sopotu pre dve godine, i to je zapravo jedino što njegovu smrt razlikuje od svih ostalih koji se pripisuju Belivuku. Do danas je ostalo nejasno zašto ovaj predmet nije deo postupka koji treba da otpočne pred Specijalnim sudom protiv Belivukove grupe, a majka ubijenog mladića Mara Halabrin više puta je zajedno sa svojim advokatom zamerila tužiocu Isailoviću način na koji je vodio istragu ubistva njenog sina.
  • Koviljka

    08.01.2022 18:39
    Unapređenje...
    Ali i da objavite komentare nas koji komentarišemo!
    Neka konačno sjašu sa naših grbača! Eto kakvi danas vladaju, sude, tuže.... MUKA NAM JE!
  • Vanja

    07.01.2022 21:15
    Ponovni pokušaj
    Još jednom komentar jer onaj prethodni ne objavite: sad će sudija koja je advokatima zabranila štrajk napredovati direkt u Vrhovni, a predsednica Advokatske komore, koja je tome kumovala za Ministarku, strašna vremena.....
  • Vanja

    07.01.2022 20:22
    Još jedno avanzovanje u najavi
    Sad je za očekivati da će sudija koja je advokatima donela odluku da moraju raditi i ukinula im štrajk, (uz blagoslov njihovih komora), pravo u Vrhovni sud za nagradu, a predsednik Advokatske komore za Ministra....eeeee....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.