Krkobabić: Ove godine izmena švajcarske formule, da penzije rastu sa platama

Predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić, kaže da pozdravlja jednokratna davanja penzionerima, ali da očekuje da se ove godine promeni formula za usklađivanje penzija.
Krkobabić: Ove godine izmena švajcarske formule, da penzije rastu sa platama
Foto: Pixabay
Krkobabić ističe da je to osnovni zahtev PUPS-a, kao stranke koja se zalaže za bolju poziciju penzionera u društvu.
"Popravljanje švajcarske formule je nužno. Postoji moj dogovor o tome sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. On je i na sednici Glavnog odbora naše stranke rekao da podržava koncept da penzije prate plate, uz ogradu da će se truditi da to praćenje bude maksimalno", kaže Krkobabić za Tanjug.
Objašnjava da to znači da bi penzija, na primer, penzionisanog učitelja trebalo da raste kao i plata njegovog kolege koji radi, a ako ne sasvim, onda da taj rast bude što približniji.
 
Krkobabić naglašava da je što se penzionerskog standarda tiče najstarijima najvažnije da im primanja stižu na vreme što je sada slučaj, ali da im i pomoć koju su dobijali od države lane i dobiće opet u februaru, mnogo znači.
 
Naglašava da je ova pomoć naročito dobrodošla za one sa najnižim primanjima, kao što su poljoprivredni penzioneri, koji će sa 20.000 dinara koliko im uskoro sleduje od države, praktično dobiti duplu penziju.
 
Na pitanje da li su penzioneri zadovoljni svojim položajem u društvu, stepenom uključenosti u društvena zbivanja ili se osećaju prepuštenima samima sebi, sagovornik Tanjuga kaže da su oni zadovoljni jednokratnim davanjima koja dobijaju, ali da posebno insistiraju na delu koji se vezuje za lično dostojanstvo.
 
"Ljudi koji su u penziji žele da imaju sve sadržaje kao i oni koji su aktivni, dakle i kulturne i sportske, da učestvuju u svemu i aktivno donose odluke. Taj oblik društvenog standarda je izuzetno bitan i država će tu, što sa centralnog, tako i sa lokalnog nivoa, morati više da deluje", navodi on.
 
Kada je reč o konkretnim oblastima u kojima bi to delovanje trebalo da se pojača, izdvaja pomoć gerontodomaćica, za čim je naročito izražena potreba u velikim gradovima.
 
"Potrebno nam je više gerontodomaćica i radićemo na povećanju njihovog broja, a to je u nadležnosti lokalnih samouprava. Neophodno nam je i više klubova penzionera, jer neko ko ima relativno nisku penziju ne može da posećuje skupa mesta", kaže Krkobabić.
 
Dodaje da bi poboljšanju društvenog standarda i boljem osećaju najstarijih pomogla veća dostupnost kulturnih sadržaja, čemu bi doprineli popusti za pozorišne predstave, filmske projekcije i slično, zatim programa za rekreaciju, odlazaka u banje i slično.
  • Mile rent-a mozak

    08.01.2022 14:40
    Ministar bez mozga je potpuno u pravu. Ne treba da se mi prilagođavamo švajcarskom, austrijskom, norveškom švedskom sistemu. Super bi bilo da mu je tata pričao o australijskom modelu, ali sada kada će Dačić da zamrzne odnose sa Komonveltom, jbg ništa. Možda da uvedemo albanski - kosovski model? A šta će nam penzije, za 15 godina niko ih neće ni doživeti.
  • Šefik

    07.01.2022 21:28
    Penzonerima sa najmanjim penzijama svakako treba pomoći ali ne kroz povćanje penzija već na osnovu njihovog statusa. Zašto država napokon ne reši problem socijalnih karata? Stalno se ističe da poljoprivredni penzioneri imaju najmanje penzije što je tačno, ali nisu svi poljoprivredni penzioneri siromašni. Mnogi od njih su itekako bogati, imaju u vlasništvu ili zakupu velike površine zemlje koju obrađuju i dobro zarađuju. Donekle su im slične i zanatlije, jer retko koji sa odlaskom u penziju prestane sa radom. Dakle, ne treba generalisati penzionere prema tome koju vrstu penzija primaju, već im treba odrediti socijalni status i da na osnovu toga dobijaju odgovarajuću pomoć ako su socijalno ugroženi.
  • Maks

    07.01.2022 21:18
    Krkobabič
    Ovaj je ponovo vaskrsao pred izbore da prodaje maglu najvnim penzionerima. Da nije žalosno pukli bi od smeha.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.