Advokat Nedić: Đokovićev slučaj bi mogao da bude presedan

Sud u Australiji je pokazao da nije bitno pitanje odakle dolazite, kakav je medijski pritisak, da se ne sudi preko Tvitera i Vajber grupa, već da sudi sud.
Ovo za RTS ističe stručnjak za imigraciono pravo, advokat Blažo Nedić.
Sud u Melburnu poništio je odluku Federalne vlade Australije o ukidanju vize i deportaciji Novaka Đokovića.
 
Advokat Blažo Nedić kaže da je anglosaksonsko pravo takvo da postoji sudski precedent.
"Pravo je ono što kaže sudija, zbog toga je ova odluka pobeda Đokovića. Država Australija ima formalno pravo žalbe, da li će iskoristiti, ostaje da se vidi", naglašava pravnik.
 
Prema njegovim rečima, formalno-pravno gledano, sud je poništio odluku imigracionih vlasti od prošlog četvrtka da se ukine viza Đokoviću. To znači da je Novakova viza važeća i on mora biti pušten iz pritvora.
 
"Teoretski, država Australija ima formalno-pravnu mogućnost da ponovo ponovi svoj upravno-administrativni postupak procenjivanja vize i da ponovo ukine vizu, ali problem je što se od četvrtka do danas okolnosti nisu promenile. Oni bi u tom slučaju doneli odluku na osnovu istih okolnosti i Novak bi opet imao pravo da obori odluku pred sudom", objašnjava stručnjak za imigraciono pravo.
 
Ukazuje da bi to bio presedan.
 
"Vlasti imaju pravo da odluče ko će biti pušten u zemlju, ko ne, ali u svetlu ove odluke suda, to bi bio pravi presedan", kaže Nedić.
 
Ministar za imigracije bi, navodi advokat Nedić, morao da dokaže da Novak Đoković predstavlja opasnost po zdravlje Australije.
 
"Kako se okolnosti nisu promenile, ne vidim kako bi ta odluka mogla da bude doneta. Ako bi se to desilo, to bi bila sramota i presedan", ističe stručnjak za imigraciono pravo.
 
Nedić objašnjava i nimalo lako situaciju sudije Entonija Kelija.
 
"Sudija pojedinac sudi u slučaju koji je medijski izuzetno eksponiran, medijska je hajka protiv Novaka Đokovića, ogroman deo javnosti je protiv srpskog tenisera, traže da se deportuje i u toj situaciji imate sudiju pojedinca na kog to uopšte ne utiče, on razmatra činjenice, sagledava dokaze i primenjuje relevantno pravo i donosi ovakvu odluku", naglašava advokat.
 
Nedić ukazuje da će interne analize pokazati ko je napravio grešku u ovoj situaciji, ali da se zna da je Novak postupao po instrukcijama Australije, počevši od Teniske asocijacije Australije.
 
"Svi učesnici koji su se prijavili dobijaju podršku da završe sve svoje imigracione procedure, služba pri Teniskoj asocijaciji je bila zadužena za to. Ovaj događaj ima posebnu proceduru, mnogo konfuzije je bilo među propisima savezne države, federalne i Teniske asocijacije", navodi advokat.
 
Ističe da je ovo pobeda prava nad mehanizmom sile i prinude jedne države.
"Svaka država na to ima pravo, ali imamo sud koji je iznad toga, koji je pokazao da nije bilo pitanja odakle dolazite, kakav je medijski pritisak, da se ne sudi preko Tvitera i Vajber grupa, već da sudi sud", naglašava Nedić dodajući da je ovo odluka prvostepenog suda.
 
Prema njegovom mišljenju, moguće je da će se neki budući slučajevi pozivati na ovu odluku.
 
"Obično sudsku praksu čine slučajevi viših sudova, pitanje je da li će država da se žali, pod rizikom su da, ako (viši, prim. aut.) sud potvrdi ovo, ovo postaje presedan i svi budući slučajevi ga mogu iskoristiti", napominje stručnjak za imigraciono pravo.
 
Nedić navodi da je sasvim moguće da će ovaj slučaj biti citiran u budućnosti kao presedan ili primer za druge slučajeve.
 
Sve najvažnije vesti u vezi sa učešćem Novaka Đokovića na Australijan openu pratite na OVOM LINKU.
  • Igor Ivanovic

    10.01.2022 11:15
    Virovitica
    Stotinu puta poslovno putovao i svuda su jasna pravila za vize i ulaske posebno kod zarazenih. NE i tacka. Sramota da zarazen putuje. U Avionu gde zrak kruzi nikakav filter u 14 sati leta nemoze zaustaviti bakterije koje je on sirio. Da o WC ne govorimo od 0,25 cm kvadratnih.
  • Milan

    10.01.2022 09:53
    Zamislite u nasem nezavisnom sudstvu zakon na jednoj a SNS na drugoj strani, sta mislite ko bi pobedio?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.