Omogućen uvid u predmet o Cvijanovoj smrti, tužilaštvo sumnjalo u "pravi interes" advokata Ninića

Više javno tužilaštvo u Beogradu omogućilo je Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uvid u spise predmeta o preminulom advokatu Vladimiru Cvijanu.
Omogućen uvid u predmet o Cvijanovoj smrti, tužilaštvo sumnjalo u "pravi interes" advokata Ninića
Foto: Medija centar Beograd

Cvijanova smrt obavijena je velom tajni, a VJT je omogućilo uvid u predmet koji se odnosi na utvrđivanje okolnosti pod kojima je preminuo bivši generalni sekretar Predsedništva Srbije i potom visoko pozicionirani funkcioner Srpske napredne stranke. 

U saopštenju se navodi da je odluka doneta prilikom odlučivanja u drugom stepenu, u predmetu po zahtevu advokata Ivana Ninića, koji već mesecima unazad traži odgovore na pitanja u vezi sa smrću Cvijana, o kojoj se ništa nije znalo čak tri godine.

Tužilaštvo je 6. januara obavestilo Poverenika da je potrebno da se predstavnik ove institucije obrati tužilaštvu radi zakazivanja termina u kome će biti omogućen uvid u spis pomenutog predmeta. Dodaje se i da je Ninićev zahtev odbijen "imajući u vidu osnovno ustavno i zakonsko pravo svakog pojedinca na zaštitu podataka o ličnosti".
 
"Kao i odredbu člana 17 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, te imajući u vidu prirodu traženih informacija i sadržinu navedenog predmeta, s obzirom na to da bi dostavljanje traženog predmeta na uvid ozbiljno ugrozilo pravo na privatnost, odnosno na zaštitu ličnih podataka i to ne samo preminulog lica, već i članova njegove porodice, kao i poštovanje prema preminulom licu, njegovom dostojanstvu, stečenom ugledu i časti za života", navodi se u saopštenju.
 
Tužilaštvo navodi i da su prilikom odlučivanja imali u vidu način na koji je "zloupotrebljena smrt advokata Cvijana u medijima, kao i sumnju u pravi interes, koji se krije iza javnih istupanja advokata Ninića"

Podsetimo, informacija o Cvijanovoj smrti u javnost je dospela tri godine nakon što je on preminuo. Njegovo telo pronađeno je januara 2018. godine u Dunavu, a obdukcija nije pokazala "tragove mehaničkih povreda". 
  • Mile rent-a mozak

    10.01.2022 16:25
    Uvidom u dokumentaciju jasno je da Cvijan pogrešio, i da je hteo da pliva za časni krst SNS - a, po Gregorijanskom kalendaru. Usled vremenske distance došlo je do smrzavanja tela u reci. Kraj istrage.
  • Saša

    10.01.2022 16:19
    oduvek je bilo...
    ...da ko sa đavolom tikve sadi, o glavu mu se obijaju.
  • 021-120

    10.01.2022 15:44
    Još jedna "misteriozna"...
    ...smrt. Kao i ona Dade Radusinović, gardista na Topčideru, Slavka Ćuruvije, momaka u kafiću "Panda", Olivera Ivanovića, Vladimira Cvijana itd. Neki izvršili samoubivstvo pod sumnjivim okolnostima, neke ubili nepoznati izvršioci...metode ne menjaju, jer im prolaze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija