Skoro 150 škola u Srbiji ima samo jednog učenika

Više od 19.000 učenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole pohađa nastavu u kombinovanim odeljenjima.
Skoro 150 škola u Srbiji ima samo jednog učenika
Foto: 021.rs

U odeljenja sa kombinacijom dva razreda ide 15.842 đaka, 2.130 uči u odeljenjima sa kombinacijom tri razreda, a sa četiri 1.291 učenik, piše Danas.

Osim toga, školu u kojoj je jedan đak pohađa 143 učenika.

Kombinovana odeljenja do sada su se formirala za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, a nedavnim izmenama Zakona o osnovnom obrazovanju, to će biti moguće i u predmetnoj nastavi, odnosno od petog do osmog razreda.
 
U Ministarstvu prosvete za Danas napominju da kontinuitet obrazovno-vaspitnog rada u školama sa kombinovanim odeljenjima ima dugu tradiciju u sredinama sa malim brojem učenika i da su takve škole danas i realnost i potreba.
 
"To sigurno vodi opadanju kvaliteta nastave i obrazovnih učinaka. Empirijska ispitivanja su pokazala da su obrazovna postignuća učenika u kombinovanim odeljnjima niža nego u 'čistim' odeljenjima. Kombinovana odeljenja se, po pravilu, otvaraju  u malim školama u seoskim sredinama gde su uslovi za učenje lošiji i gde đaci inače postižu lošije rezultate, a ovo će ih dodatno pogoršati. Time se vrši dodatno socijalna diskriminacija, pre svega seoskog stanovništva što verovatno vodi ka zatvaranju tih škola jer će roditelji videti da deca postižu lošije rezultate i neće želeti da ona pohađaju nastavu u takvim odeljenjima", kaže za Danas Ivan Ivić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu u penziji. 
 
Krstivoje Špijunović, dugogodišnji dekan Učiteljskog fakulteta u Užicu, smatra da postojanje kombinovanih odeljenja u predmetnoj nastavi nije model kome treba težiti, ali da je svakako bolji od rešenja da se škola zatvori. 
 
"Takvo rešenje ima niz negativnih posledica po učenike, roditelje, nastavnike i sredinu u kojoj se škola nalazi. Uostalom, gašenje škole je poslednji znak da je selu došao kraj i da ga je društvena zajednica prepustila tihom umiranju", ističe on.
 
Navodi za Danas da je moguća i treća mogućnost u kojoj bi takve škole nastavile sa radom, ali po fleksibilnijem modelu.
  • Milos

    13.01.2022 08:44
    Za nasu decu...
  • Jeremija

    13.01.2022 07:46
    Nema više dece za rat.
  • Pa-Pa-Paranoja

    13.01.2022 07:26
    Ubiše ovaj narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.