Vučić: Pretpostavljam da će Vlada doneti odluku da raskine ugovore sa Rio Tintom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras kako pretpostavlja da će Vlada Srbije doneti odluku o zabrani eksploatacije litijuma za kompaniju "Rio Tinto".
Vučić: Pretpostavljam da će Vlada doneti odluku da raskine ugovore sa Rio Tintom
Foto: 021.rs

On smatra da bi trebalo staviti moratorijum na to pitanje.

Vučić je za RTS rekao da je o eksploataciji litijuma u Srbiji razgovarao sa premijerkom Ane Brnabić i da "vidi da je raspoloženje u Vladi" takvo da su spremni da raskinu sve sporazume.
Vlada Srbije - bude li prihvatila, a prihvatiće - uništiće budućnost Gornjih Nedeljica, ocenio je Vučić.
 
"Ana je rekla - super, hajde da onda pokažemo koliko nas neozbiljnost i neodgovornost košta, ali sam rekao da nemamo prava da to radimo. Mi treba da obezbedimo taj novac, ali onda će nas pitati zašto smo podilazili narodu", naglasio je Vučić.
 
Dodao je da mu je mučno da odgovara ljudima koji su dovodili "Rio Tinto", menjali zakone u korist jedne firme. "Zakon je 2006. godine pravljen za "Rio Tinto", oni zbog toga imaju određena prava i potraživanja prema državi Srbije", rekao je Vučić.
 
On je naglasio kako nema dokaze, ali ima opravdanu sumnju da su neke ranije vlasti uzimale novac od te kompanije da bi dobila istražna prava za litijum. Vučić je istakao da bi, u slučaju raskida ugovora, kompanija pokrenula arbitražu pred britanskim ili američkim sudom, navela zakon i koliko su uložili i kolika je izgubljena dobit.
 
Vučić je rekao da on nikakav novac nije uzeo od kompanije, niti je ona dobila čvrsto obećanje ove vlasti da će dobiti dozvolu za ekspolataciju.
  • Balkan

    13.01.2022 20:17
    g. Vucicu posto vi volite da stalno donosite razne papire kako bi nesto dokazali budite ljubazni pa objavite sve papire, sporazume, dogovore, ugovore (mada g-dja Mihajlovic tvrdi da nema nikakvih ugovora niti obaveza), da i narod vidi sta je ko radio pa da onda se dogovorimo kako dalje, a za pare ne treba da brinte g. Mali ce to da sredi a moze i umesto Nacionalnog stadiona i Evrolige da se namiri. Ziveli
  • aga

    13.01.2022 10:25
    haha
    najbolje je što se botovi pale na pobedu , ali radostan sam bar su stisnuli petlju da izađu ! Mada msm da nije fer da moraju da pobede i SPS I SNS , ako bi uspeli da pobede samo SPS , dao bi im vlast . Mada teško da mogu 5% prebaciti , jedva čekam da ih ponize na izborima ( narod zna ko radi za SRBIJU), pa da 3 miliona ljudi izađe na ulice jer su pokradeni !hehehe
  • Uf

    13.01.2022 09:46
    Lose vam se pise bracale
    Al vas potera maler i to bas pred izbore: te EPS, te RT... Bas se namesti. Bolje nije moglo biti za osvescavanje naroda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija