Štrajk u "Fijat plastiku" nastavljen, tužbe zbog diskriminacije i bonusa

Radnici kragujevačke firme "Fijat plastik" jutros su nastavili generalni štrajk, a uskoro će podneti tužbe za diskriminaciju i finansijsku nadoknadu protiv kompanija Fijat i menadžmenta.
Štrajk u "Fijat plastiku" nastavljen, tužbe zbog diskriminacije i bonusa
Foto: Pixabay
Generalni štrajk u "Fijat plastiku" ušao je u dvanaesti mesec, a predsdniku Štrajkačkog odbora je i dalje zabranjen ulazak u fabriku.

"Mi smo jutros nastavili generalni štrajk. Naši pravni zastupnici pripremaju tužbe po dva osnova. Svaki radnik koji nije dobio bonus od Fijata, jer je u štrajku, tužiće kompaniju i menadžere za diskriminaciju, sa odštetnim zahtevom od oko 80.000 dinara. Druga tužba je za finansijsku nadoknadu za bonus koji nam je uskraćen, pa će tako kragujevački Fijat umesto 25.000 dinarta bonusa, posle tužbe i sudskog procesa, uključujući zatezne kamete, isplatiti po hiljadu evra svakom oštećenom radniku", izjavio je za N1 Zoran Miljković, predsednik Štrajkačkog odbora "Fijat plastika".

Miljković ističe da na ovakav način ogromnu štetu italijanskoj fabrici automobila, u kojoj je država Srbija vlasnik trećine akcija, svesno pravi Nikola Jerotijević, glavni menadžer Fijata u Kragujevcu, koji treba da podnese ostavku.
 
"Fijat plastik" je u generalnom štrajku od februara 2021. godine, a radnici zahtevaju da im osnovice zarada budu izjednačene sa zaradama zaposlenih u matičnoj kompaniji Fijat u Kragujevcu, kao i da im se u hale vrate mašine koje je Fijat tokom prvomajskih praznika 2021. odneo iz pogona.
 
"Fijat plastik" proizvodi branike za automobil Fijat 500 L.

Teme

fijat
  • Banderaš

    14.01.2022 18:52
    Ekonomski tigar
    Kada bi Nemački ministar privrede pored 4 fabrike auta odlučio da se za potrebe državnih službi kupe auta Pežo,Toyota ili Fiat pala bi vlada i ministar izbila bi revolucija. U srbiji je država za potrebe drzavnih službi kupila hiljade Škoda,Audija,Mazdi dok mi imamo u srbiji fabriku fiat koji je trebao dobiti porudžbinu,ne bi se uzimali krediti i kupovali evri,novac bi zarađivali naši radnici,plaćen bi bio porez,dažbine,zaposleni srpski privatnici...ali,srbi su nebeski narod,najametniji na svetu,tako da fiat srbija nema posla,radnicolima se isplaćuje državna pomoć,nema dažbina,poreza i to tako ide decenijama od 1945 kada su došli pobednici i zauzeli vlast koju i danas drže. Propast.
  • Miloš iz Zemuna

    14.01.2022 18:34
    FIAT neće ništa isplatiti štrajkačima. To će možda učiniti vlada Srbije iz budžeta. Znači, FIAT opljačka radnike a mi svi plaćamo štetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.