Tiodorović: Najbolje da naredne dve-tri nedelje nastava bude onlajn

Ako uzmemo u obzir da ćemo najverovatnije imati pojavu gripa, bilo bi dobro da makar dve do tri naredne nedelje u školama bude primenjena onlajn nastava, rekao je doktor Branislav Tiodorović.
Tiodorović: Najbolje da naredne dve-tri nedelje nastava bude onlajn
Foto: Pixabay
Tiodorović za RTS kaže da su na današnjoj sednici Kriznog štaba jedinstveno odlučili o skraćenju vremena samoizolacije na sedam dana, s tim da onaj koji je sedam dana bio u izolaciji mora da se testira da bi mogao da nastavi svoj posao, što je besplatno za zdravstvene radnike.
 
Dodaje da oni koji budu praćeni na 10 dana mogu bez tetsiranja da se vrate na posao, ako nema simptoma.
Upitan koliko je u ovom trenutku zaraženo zdravstvenih radnika, Tiodorović navodi da ih ima više nego ranije.
 
"S obzirom na omikron soj koji je sa izuzetno visokom virulencijom i stopom zaražavanja, ima ih više nego ranije. Trenutno je oko 10 odsto na teritoriji cele Srbije. Treba očekivati da će taj broj rasti", predviđa.
Na pitanje da li se razmišlja o preraspodeli kadrova iz bolnica, Tiodorović kaže da misli da "najveći deo domova zdravlja uspeva to da pokrije, uz velike napore i izuzetno težak posao".
 
"Ovoga trenutka je na kovid ambulantama udar. U datom momentu, što će se procenjivati od strane ministarstva i rukovodilaca zdravstvenih ustanova, doći će do moguće preraspodele", navodi.
 
Upitan da li je omikron produžetak ili finale utakmice sa koronom, Tiodorović ocenjuje da "izgleda da većina misli upravo tako, da je ovo ipak silazna faza, da vodi ka rešenju koje svi očekujemo - da ova bolest postane sezonska bolest kao grip i da ćemo se, ko zna kada, sa njom rastati, ali u svakom slučaju će biti mnogo lakše nego što je sada".
  • Ja

    16.01.2022 14:34
    Ti
    Mogu sta hoce
  • Mirjana

    16.01.2022 09:17
    Laici nikako da shvate da ima gradova gde nisu bili dočeci nove godine da imaju preko 40.000 pozitivnih.

    Stopa reprodukcije epidemije se svuda pojačala I tamo gde ima 90% potpuno vakcinisanog stanovništva i tamo gde 55%.

    Svaki soj će pojačati ili smanjiti stopu reprodukcije epidemije i to će tako biti bez obzira na lokdaun, ograničenja, mera itd.


    Ova epidemija teče kako teče ima pojačan intenzitet zbog omicron soja, imamo 15.000 pozitivnih, ali manje umrlih i hospitalizacije.


    Nisam optimista da postojeće vakcine imaju dobru efikasnost protiv ostalih sojeva.
  • neko

    15.01.2022 20:29
    logika
    Logično je da je skok zaraženih zbog proslave Nove godine. I vrapci znaju gde su na stotine njih slavili doček bez ikakvih mera, kao da Korona ne postoji.
    Celo prvo polugodište deca su išla u školu i broj zaraženih se smanjivao. Kud ćete veći dokaz da škole i deca nisu izvor zaraze. Ne prebacujte krivicu na njih - to je tako bezdušno.
    Hoće neko odgovarati što su dozvoljene proslave?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.