UN veoma zabrinute zbog incidenata veličanja ratnih zločina u Srbiji i BiH

Visoki komesarijat UN za ljudska prava izrazio je duboku zabrinutost zbog nedavnih incidenata u Bosni i Hercegovini i Srbiji, kada su viđeni pojedinci kako veličaju osuđene ratne zločince.
Saopštenje se odnosi na incidente koji su se dogodili na nekoliko lokacija u entitetu Republika Srpska u BiH, uključujući Bijeljinu, Prijedor, Foču, Gacko, Višegrad i Brčko, kao i u Priboju i Novom Pazaru u Srbiji, prenosi Glas Amerike (VOA).
Liz Trosel, portparolka UNHCR-a u Ženevi, istakla je da su u incidentima, koji su se dogodili za vreme Božića prošlog vikenda, učestvovale veće grupe ljudi, koji su, hodajući u povorci sa bakljama, skandirali ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i pevali nacionalističke pesme pozivajući na ponovo preuzimanje nekih lokacija u bivšoj Jugoslaviji. U jednom incidentu, pojedinci su pucali u vazduh prolazeći pored lokalne džamije.
UN upozoravaju da postoji strah i rizik da će takvi činovi nastaviti da se događaju i intenziviraju tokom 2022, kada se izbori održavaju i u Srbiji i BiH.
 
Specijalna savetnica za sprečavanje genocida Alis Vairimu Nderitu izrazila je sličnu zabrinutost i uznemirenje zbog toga što su u incidentima targetirane pojedine zajednice na osnovu etničkog ili verskog identiteta.
 
Vairimu Nderitu je ponovila apel na sve na odgovornim pozicijama da rade na izgradnji poverenja i budućnosti u kojoj neće biti mesta poricanju genocida, ratnih zločina ili zločina protiv čovečnosti.
 
Provokacije podrivaju mirni suživot na jugu Srbije
 
Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN u Srbiji, upozorila je da nedavne manifestacije ekstremnog nacionalizma i provokacije podrivaju mirni suživot u etnički i kulturno raznovrsnim regijama južne Srbije. Istakla je koliko je značajno učiti lekcije iz prošlosti, kao i koliko je važno da vlasti osude i spreče takve izlive diskriminacije i mržnje.
 
Dva incidenta su se nedavno dogodila u Priboju. Na skupu kojem su prisustvovali i policijski službenici, puštana je pesma u kojoj se poziva na ponavljanje genocida u Srebrenici, a spominje se i Vukovar. Drugi incident se dogodio za pravoslavni Božić - lokalni mediji objavili su snimak na kojem se vidi grupa ljudi sa upaljenim bakljama koji na ulicama pevaju stihove "Božić je, Božić je, pucaj u džamije". Oba incidenta osudili su najviši zvanični Srbije kao i predsednik Aleksandar Vučić.
 
Vučić je posetio Priboj 12. januara i poručio da će svi odgovorni za probleme biti kažnjeni.
 
"Mi moramo da učimo svoju zemlju da moramo živeti zajedno", izjavio je predsednik Srbije i poručio da država neće imati milosti za one koji hoće da sruše mir.
  • Zare

    15.01.2022 12:50
    Nesto se opasno zakuvava cim je ponovo pocela anti propaganda protiv Srba.
  • Lala

    15.01.2022 11:31
    Crnjak
    I onda se cudite,zasto su vas bombardovali...
  • Vule

    15.01.2022 10:50
    Nisu UN, vec neki cinovnik sto radi u administraciji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.