Oko 2.000 građana Srbije ima diplomatski pasoš

Oko dve hiljade građana Srbije ima diplomatski pasoš.
Oko 2.000 građana Srbije ima diplomatski pasoš
Foto: 021.rs
Doživotno pravo na privilegovanu putnu ispravu imaju predsednici Republike, Vlade, Skupštine i ministar spoljnih poslova.
Ambasadori dobre volje, istaknuti predstavnici Srbije u svetu, humanitarci, umetnici, sportisti, naučnici - oni mogu da imaju diplomatski pasoš. Osim toga, diskreciono pravo da dodeli privilegovanu putnu ispravu ima i šef diplomatije.
"Ovde je reč da se dâ na važnosti određenim ljudima koji su naši predstavnici u inostranstvu. Oni ne mogu koristiti privilegije i imunitete koje koristi diplomatski službenik", objašnjava predsednik Skupštine i nekadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
 
"Taj pasoš u principu njima može samo da posluži da imaju diplomatski pasoš i da granicu mogu da prođu po onom koridoru gde piše diplomatksi pasoš, znači da ne moraju da čekaju red", kaže nekadašnji ambasador u Belorusiji Srećko Đukić.
 
U red moraju da stanu ako Srbija sa zemljom prijema nema bilateralni sporazum o bezviznom režimu. 
 
Prethodnih dana se polemisalo da li je nosilac diplomatskog pasoša već deceniju, Novak Đoković, mogao sa posebnim tretmanom do terena "Rod Lejver" arene.
 
"Ukoliko je nama potrebna viza da uđemo u Australiju i ja hipotetički imam diplomatski pasoš, ali naša država nema bilateralni sporazum u kome se između ostalog kaže da nosilac diplomatskog pasoša može bezvizno da kroči na tlo Australije, meni moj diplomatski pasoš za Australiju ne znači ništa. To nije pravna zavrzlama, to je jedan ustaljen način regulisanja prirode ovih odnosa", kaže za RTS Marko Dašić sa Fakulteta političkih nauka.
 
U procesu uspostavljanja bezviznog režima između dve zemlje, prema Bečkoj konvenciji, prvi koji imaju pravo da bez vize pređu granicu upravo su nosioci diplomatskih pasoša.
 
Praksu dodele diplomatskih pasoša nisu zaobišle ni afere. Posle kritika u javnosti da je ispunjavanje kriterijuma izostalo, pojedinima su i oduzeti.
 
"Može se reagovati odmah, nikakav problem nije, ukoliko se ustanovi da je neko zloupotrebio diplomatski pasoš. Ima slučajeva da neko ne vrati pasoš kada mu istekne mandat, kao što je bilo nekih poslanika i ministara", kaže Ivica Dačić.
 
U ovom trenutku sa diplomatskim pasošem putuje oko dve hiljade građana Srbije.
 
"Reč je o staroj ustaljenoj praksi i rekao bih običajnom pravu, i mislim da se ne bi trebalo igrati sa kredibilitetom i ugledom zemlje na takav način", naglašava Marko Dašić.
 
"Oni ne daju nikakve posebne privilegije, ali mogu zemlji da nanesu veliku štetu ako se zloupotrebe. Tako da mislim da to diskreciono pravo treba da bude krajnje, krajnje restriktivno", kaže Srećko Đukić.
 
Osim diplomatskim pasošima, službenicima diplomatsko-konzularnih predstavništava, ali i na primer novinarima, putovanja olakšavaju i takozvani službeni pasoši.
  • mimi

    17.01.2022 12:01
    Pod hitno Noletu dati diplomatski pasoš !
  • druzba

    17.01.2022 09:11
    da li predstavnici estrade poseduju diplomatski ili sluzbeni pasos?
  • Lopovska posla

    17.01.2022 08:46
    Diplomatski pasoš je svojevremeno,2014,dobila i tašta Tome Nikolića tako da taj pasoš i nije baš tako diplomatski.Nego,jel onaj trgovac oružjem,Tešić,koji je na crnoj listi nekih zemalja,još ima diplomatski pasoš?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija