U Srbiji počele da važe nove antikovid mere

Od danas u Srbiji važe nova epidemiološka pravila, među kojima je i smanjenje trajanja karantina.
U Srbiji počele da važe nove antikovid mere
Foto: Pixabay
Kako je odlučeno na poslednjem sastanku Kriznog štaba, koji je održan u petak, nova pravila za samoizolaciju ljudi koji su imali kontakt sa zaraženima, kao i karantin za zaražene kovidom19, skraćuje se na 10 dana, umesto dosadašnjih 14.
Međutim, ako neko želi ranije da je prekine može da uradi PCR test posle sedam dana i to o trošku države. Test mora biti negativan kako bi izolacija mogla da se prekine.
Prof. dr Sanja Radojević-Škodrić je istakla da će kućna izolacija posle izlaska iz bolnice, koja je do sada bila 14 dana, biti ukinuta.
 
"Kod pacijenata koji imaju razvijenu kliničku sliku dužina kućne izolacije zavisi od trajanja simptoma, pa se može desiti da u istoj mogu biti i 14 dana ako i dalje imaju simptome, a o čemu odlučuju lekari, koji i zatvaraju bolovanje i odlučuju o trajanju istog ako je reč o zaposlenom", rekao je prof. dr Branislav Tiodorović.
 
On je naveo i da Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" treba da napravi precizne smernice koje će uneti u Stručno-metodološko uputstvo (SMU), a koje Vlada Srbije treba da usvoji kako bi moglo da se primenjuje i to od sutra.
 
Takođe, na sednici Kriznog štaba u petak bilo je reči i o tretiranju kontakata zaraženih osoba, ali nikakva odluka nije doneta. Očekuje se da će "Batut" dati zvanično saopštenje.
 
Podsetimo, cena PCR testa na lični zahtev je smanjena sa 9.000 na 6.000, dok je cena antigenskog testa smanjena sa 3.500 na 1.800 dinara.
  • Dragan

    18.01.2022 08:39
    Ah
    Ništa zabranjeno.Smanjuju rokove ko da virus se smanjuje.Alo oćemo totalni Lok kakvi bre testovi.Smanjujte dane kad vam se smanji broj zaraženih za bar 20%.Kockarnice pune(sa novcem od "trudnica"), zimovališta rasprodata, restorani puni,konc logori za motače aptiv, lear, continental puni samo što ne sede jedan drugom u krilu.Nema ventilacije, dezinfekcije.U Njujorku i na ulici se nose maske (slika ulica Njujorka na YouTube).
  • Mirjana

    17.01.2022 15:56
    Omicron otkrivaju na pcr testu i antigenskom testu koji imaju 35% senzetivnost+postojeći testovi su samo za:delta, beta, alfa, i wuhanski soj.


    Za svaki novi soj mora se novi testovi napraviti


    Toliko su senzetivni iliti tačni da smo otpuštali sa dva antigenska i dva pcr testa na početku epidemije, imamo lažno pozitivni i lažno negativni. Moramo se svi u covid bolnicama pa i u covid ambulantima okrenuti ka kliničkoj slici pacijenata i ostalim nalazima(D DIMER, CRP, RTG, KKS.... ). Ako pacijent ima negativan pcr test to ne znači da nema koronu, kada siđe u pluća virus pcr test ga ne može otkriti, pa zato imamo lažno negativnih pacijenata na coronu.
  • Mirjana

    17.01.2022 10:10
    To nisu meru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.