Očekuje se da će ograničenje cena pojedinih namirnica biti produženo

Ostvaren je cilj da se ograničavanjem cena osnovnih životnih namirnica zaštiti standard građana, pa bi bilo dobro nastaviti tu politiku i posle 8. februara do kada je ova mera na snazi.
Očekuje se da će ograničenje cena pojedinih namirnica biti produženo
Foto: Pixabay
To je rekla ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.
Uredba se odnosi na cenu šećera, ulja, brašna, mleka i svinjskog mesa. Usvojena je kao odgovor na inflaciju, koja je, smatra Matić, stigla sa globalnog tržišta sirovina i hrane.
Kako je objasnila, cilj usvajanja Uredbe bilo je vođenje socijalno odgovorne politike prema najugroženijim slojevima stanovništva u periodu globalnog rasta cena energenata i sirovina, kao i sprečavanje nekontrolisanog rasta cena.
 
"Taj cilj Vlade je ostvaren. Imajući u vidu aktuelnu situaciju u oblasti hrane i sirovina na globalnom tržištu, bilo bi dobro nastaviti sa primenom Uredbe i u narednom periodu", rekla je Matić. 
 
Navela je da se priprema nova Uredba koja će biti dostavljena Vladi na usvajanje, a biće obuhvaćene namirnice čije je ograničenje već na snazi. 
 
"Cene robe široke potrošnje prate se na dnevnom nivou u resornom ministarstvu i od stupanja na snagu Uredbe nije bilo većih fluktuacija. Međutim, usled nastavka inflatornih pritisaka koji će, prema procenama Narodne banke Srbije trajati do trećeg tromesečja tekuće godine, stava smo da je neophodno produžiti trajanje Uredbe", navodi Matić.
 
Podsetimo, ograničene cene se odnose na šećer kristal od jednog kilograma, brašno tip 500 i tip 400 glatko, u svim pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, suncokretovo ulje od jednog litra, svinjski but, dugotrajno UHT mleko sa 2,8 odsto mlečne masti u ambalaži od jednog litra. Proizvođači ovih namirnica obavezni su da ih isporučuju u prosečnim količinama za poslednjih 12 meseci.
 
Vlada je prvu Uredbu kojom je ograničila cene za pet namirnica usvojila 30. novembra, a 9. decembra je izmenila i proširila na šest proizvoda za koje je definisala nove, veće količine pakovanja. Njen rok važenja je 60 dana, sa mogućnošću produženja. 
 
Za kršenje odredaba, predviđene su i novčane kazne u iznosu od 100.000 do dva miliona dinara, kao i zabrana obavljanja delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.
  • Banderaš

    18.01.2022 11:33
    Greška
    Socijalizam je pokazao na najgori način šta znači mešati se u ekonomiju i zalediti cene proizvoda. Umesto da se prihvate reforme gospodina Ante Markovića i napravi zdrava ekonomija,komunisti su se preobukli u nacionaliste,srpska pravoslavna crkva je videla svoju šansu preuzela stvar u svoje ruke i napravljen je rat u kome su profitirali nacionalisti koji su još na vlasti,SPC,i pljačka još traje,država rasprodaje,narod se iseljava,beži iz ovog idealnog ludila. Ova nestručna odluka će samo produžiti agoniju propadanja.
  • D

    18.01.2022 11:11
    D
    I ovako nije dobro a taman dok prodju izbori,bice vestacki! Ulje 230 dinara je sada,ako nastavi dalje inflacija ima AV sam da bezi od izgladnelog naroda!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.