I u Srbiji se osetile posledice erupcije vulkana u Tongi

Posle jake vulkanske erupcije kod ostrva Tonga u južnom Pacifiku u subotu, promena pritiska registrovana je i na meteorološkim stanicama u Srbiji.
To je za Euronews Srbija potvrdio meteorolog Đorđe Đurić.
"I kod nas je došlo do naglog porasta pritiska kao posledica erupcije vulkana iako smo na razdaljini od 15 hiljada kilometara. Zvuk je putovao i kada je stigao do nas, negde oko 20:30, prvo ga je registrovao barometar, instrument za merenje vazdušnog pritiska, pa barograf koji beleži promene", objasnio je Đurić.
Kako kaže, prvo je došlo do naglog porasta, a onda naglog pada pritiska u vrednostima od jednog do tri milibara. Ta neobična i retka pojava nije uticala na vremenske prilike.
 
Republički Hidrometeorolški Zavod Republike Srpske takođe je zabeležio promene. Kako je saopšteno, u periodu od 20 do 22 sata došlo je do naglog porasta, a zatim i pada pritiska za oko dva milibara, prenose Nezavisne novine.
 
I u Grčkoj je dva puta došlo do rekordnih promena atmosferskog pritiska. Prvobitno je Nacionalna opservatorija Atine zabeležila nagli porast pritiska prilikom dolaska prvog talasa iz pravca severoistoka u pravdu jugozapada, da bi posle deset minuta pritisak opao od dva do pet milibara u zavisnosti od regiona.
 
Kretanje talasa snimio je i evropski satelit Meteosat, pošto oštar pad atmosferskog pritiska izaziva kondenzaciju vodene pare i bilo je moguće snimiti oblake u infracrvenom spektru.
 
"Udarni talas" koji je putovao brzinom od hiljadu kilometara na čas nakon erupcije kod Tonge zabeležen je u Evropi u večernjim satima, više od 15 sati posle vulkanske erupcije na udaljenosti od čak 17.000-18.000 kilometara.
  • Djekson

    19.01.2022 16:11
    Vulkan
    Srbiju Drma Referendum
    Besna Opozicija i Pojedinci
    Neispavani Nervozni
  • Milan

    18.01.2022 20:49
    @Bez zezanja


    Lik ne bi bio manje vredan i da nije jak kao bik.
  • Z13

    18.01.2022 20:04
    Žalosna istina
    Lako je biti duhovit kad mečka igra pred tuđom kućom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.