Nedovoljno brige o kvalitetu nege porodilja tokom pandemije

Srbija je tokom pandemije nedovoljno brinula o kvalitetu nege porodilja i novorođenčadi.
Nedovoljno brige o kvalitetu nege porodilja tokom pandemije
Foto: Pixabay

Zbog toga odmah treba početi primenu standarda koje je propisala Svetska zdravstvena organizacija, što je pitanje od nacionalnog interesa, saopštio je danas Centar za mame.

Rezultati istraživanja "Porođaj tokom pandemije", pokazali su da ženama tokom trudova u 68,2 odsto slučajeva nije bila omogućena sloboda kretanja.
Istovremeno, njih 46,2 odsto nije dobilo lekove za ublažavanje bolova, dok 69,9 odsto ispitanica prijavljuje da im nije bio omogućen podoj bebe odmah posle porođaja.
 
Kako se napominje u saopštenju, ženama u Srbiji se krše i zakonska prava, pa kod njih 69,2 odsto, kod vaginalnog porođaja, nije tražen pristanak za upotrebu instrumenata poput forcepsa i vakuuma. Ženama u Srbiji prilikom porođaja nije bio dostupan ni odgovarajući smeštaj, pokazalo je istraživanje u kojem se navodi da se čak 70,5 odsto njih požalilo na neadekvatnu organizaciju soba za porođaje, a 72,4 odsto na neadekvatnu organizaciju bolničke sobe.
 
Porodilje se žale i na nedostatak bar jednog funkcionalnog i lako dostupnog lavaboa za pranje ruku, sa sapunom i vodom u sobi ili blizu nje, dok je na neadekvatno očišćena, opremljena i pozicionirana kupatila ukazalo 48,7 odsto anketiranih žena.
 
Direktorka Centra za mame Jovana Ružičić rekla je da je zdravstvenom sistemu svake zemlje bilo potrebno izvesno vreme da se adaptira na promene koje je donela pandemija, od kreiranja novog načina funkcionisanja, do toga da su postojeći resursi nedovoljni da zadovolje povećane potrebe.
 
Ona navodi primer anesteziologa koji su delom bili nedostupni za davanje epiduralne anestezije zato što je mnogo njih prebačeno u kovid bolnice, gde je potreba za njima bila prioritetna.
 
"U Srbiji je, međutim, tretman porodilja višedecenijski problem", ukazala je Ružičić, navodeći da je izveštaj iz 2015. godine takođe pokazao loše uslove za porodilje u zdravstvenom sistemu Srbije.
 
Prema njenim rečima, neophodno je hitno primeniti standarde nege porodilja i novorođenčadi koje je propisala Svetska zdravstvena organizacija.
 
To je sada pitanje od nacionalnog interesa i mora biti deo budućih pronatalitetnih inicijativa za ovu i sve buduće vlade, zaključila je Ružičić.
  • Мајка 4 југовића

    18.01.2022 21:25
    Од жене која чисти до лекара у Бетанији већином су дивни и пожртвовани. Што се тиче услова рада, ту се не питају много, сналазе се како могу. Сви би волели да раде у породилишту 21.века. Могу само мислити како је у мањим породилиштима.
    Када се говори о повећању наталитета, мора се повести рачуна о кућама у којим та мала бића први пут угледају светлост дана. Тиме се мора позабавити град и држава.
    Фали и сестара и лекара. Сестре се труде да постигну све, али сигурно да би им добро дошла додатна помоћ.
    Анаатезиолога и слободу кретања током трудова у Бетанији није било ни пре короне. А што се тиче првог контакта са бебом После порођаја ако сте у наранџастој зони нема га. Није вам дозвољен док не стигне негативан пцр тест.
    Ја сам била млада и луда, и четворо родила. И поново бих. Али некоме читав амбијент тешко падне, са После првог детета одустану. Да су услови бољи, било би и више беба. Сигурно.
    Подршка свим лекарима, сестрама и особљу. Да им се услови рада побољшају. А не један да ради уместо троје.
  • Ništa

    18.01.2022 18:19
    Novo
    Najsrećnija sam kad izađem što pre iz porodilišta.. oba puta 4 dana ko 4 godine..ima divnih ljudi, tako da bace u senku sve ostale
  • Julska porodilja

    18.01.2022 17:20
    Srecna
    Na moju neizmernu srecu, proslo leto sam postala majka zdravom, divnom decaku. Cekala sam do poslednjeg momenta da krenem u Betaniju, a porodila sam se za nepuna 4 sata od momenta kad sam stigla na prijem. Lekari i babice na porodjaju su bili sjajni, pratila sam sve njihove instrukcije I sve je proslo dobro. Od momenta izlaska iz porodjajne sale do odlaska kuci, ne znam sta da kazem, samo sam sebi govorila da je sve dobro proslo I da je to najbitnije, tj da smo moj andjelak I ja ok..sve ostalo ce proci. I proslo je ali je stasno kad u 21. veku neke stvari treba da budu takve kakve su u sobama I kupatilima porodilja, a o sestrama ne bi da komentarisem, svaka cast izuzecima, a ostale...steta sto rade taj posao. Izasla sam sa ragadama zbog kojih su mi patronazne sestre rekle da mozda bolje razmislim da odustanem od dojenja.
    Bilo kakva prica o podizanju nataliteta u Srbiji nema nikakvu pozadinsku osnovu. Od pocetka trudnoce do sada, srecna sam da osim redovnih kontrola ne moram nista vise.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.