Ministarstvo energetike: I dalje neophodan dodatni uvoz struje

Pad proizvodnje električne energije u termokapacitetima u Srbiji nastao usled nedovoljne količine uglja koji se doprema usloviće dodatni uvoz struje.
 Ministarstvo energetike: I dalje neophodan dodatni uvoz struje
Foto: Pixabay
To će usloviti s obzirom na najavljene niske temperature i očekivan rast potrošnje električne energije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i enrgetike.
Kako je saopšteno na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, zbog havarije na odlagaču u toku je izrada novog odlagališta, kao i montaža novog transportera i novog odlagača.
Rečeno je da će država obezbediti dovoljne količine energije i energenata i za domaćinstva i za privredu u narednom periodu, a dodatnim uvozom električne energije i prirodnog gasa osigurana je energetska bezbednost.
 
Predstavnici Elektrodistribucije Srbije su naveli da nema velikih problema sa snabdevanjem potrošača u Srbiji električnom energijom i nastavljaju se planirani radovi, a prenosni sistem takođe funkcioniše bez problema.
  • Tri Tacke

    19.01.2022 16:23
    Uvoz?
    Struja se uvozi da bi se ispoštovao ugovoren izvoz, zato samo Srbijanci imaju blok-tarifu. Evo snage glavnih elektrana: srpski deo Đerdapa 1.5GW, TENT Obrrnovac 4.5GW, HE na Drini 1.2GW, Kolubarq, Kostolac i drugo oko 1.5GW, beogradske toplane oko 1GW. Srbija troši maksimalno 2GW, sada zbog industrije 3GW maksimalno. Hrvatska ukupno 150MW Krško i 40MW TE u Dalmaciji i imaju jeftinu struju vikendom.
    Ko izvozi struju iz Srbije da bi Srbija morala da je uvozi.
    Čak ni taj izvoz nije toliko važan za EU koliko HE Bajna Bašta koja kratkotrajno balansira sistem kao najsnažnija reverzibilna elektrana u Evropi. Mi, zaista, možemo da ugasimo svetlo u EU - tehnički, politički očigledno ne i to zato što su neke institucije nezavisne od države jer su, navodno, opasnije od naroda po političare. To tako ne treba da bude.
    Mi uvozimo gas, a izvozimo struju, pri čemu je MJ izvezene struje jeftiniji od MJ uvezenog gasa.
    Kako je i jedna ex-Yu republika mogla da prizna Kosovo pa da i dalje ima struju?! Koliko je trebalo da se Kosovu prekine struja, a sada opet ide na Kosovo?! To je to.
  • Ana

    19.01.2022 13:32
    Istina?
    Srbija je godinama imala višak struje i prodavala..
  • misko

    19.01.2022 09:04
    nije to popravka automobila
    Jedino nisu rekli koliko se uvozi struje, ove havarije ce Srpski narod kostati nekoliko milijardi eura, jer ce popravka-zamena odlagaca jalovine potrajati mesecima. Eto koliko ce nas kostati nestrucnost i postavljanje partijskih kadrova = vozaca, pecenjara, konobara, kafe kuvarica, batlera, na odgovorna mesta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.