Epidemiolog Petrović: Omikronom će se zaraziti 70 odsto građana Srbije

Broj građana koji su inficirani omikron sojem tri do četiri puta je veći od onog koji je zvanično evidentiran na osnovu laboratorijskih analiza.
Epidemiolog Petrović: Omikronom će se zaraziti 70 odsto građana Srbije
Foto: Pixabay
Ovako ocenjuje epidemiolog Radmilo Petrović i dodaje da će do kraja marta biti inficirano 70 odsto građana Srbije.
On je za Novosti naveo da je za prethodnih sedam dana, od kada je zvanično potvrđen petocifren broj infekcija na dnevnom nivou, zaraženo između 250.000 i 300.000 građana, pri čemu se ogromna većina novozaraženih "ne vidi u sistemu evidencija".
"Omikron sojem, koji ima najviše mutacija do sada pa probija i postvakcinalni i prirodno stečeni imunitet, biće do kraja marta inficirano 70 odsto populacije. Od tog broja detektovaćemo samo manjinu a ostali će šetati i širiti virus jer će imati potpuno asimptomatsku infekciju", naveo je Petrović.
 
Ocenio je i da će broj novoinficiranih nastaviti da raste "najverovatnije" još dve sedmice a da bi do "spuštanja" epidemiološke krive trebalo da počne u drugoj polovini februara.
 
Direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu dr Ljiljana Timotijević ocenila je da će rapidno rasti broj novozaraženih korona virusom.
 
"Radimo od sedam ujutru i već za sat vremena smo imali 30 pacijenata na pregledu", rekla je Timotijević za RTS.
 
Ona je dodala da raste i broj pacijenata koji imaju tešku kliničku sliku, odnosno zahtevaju odlazak u bolnicu.
 
Timotijević je dodala da se sada najviše zaražavaju oni koji su bili na zimovanju i nevakcinisani.
  • Pre

    19.01.2022 13:27
    Dve godine
    U ovo vreme bila epidemija gripa. Škole zatvorili na 10 dana da se sitiacija smiri. Do lekara (privatnog!!!) nisi mogao stići bez 4 dana čekanja. Bilo gusto. Sada, gripe nema?!, samo kovid, jedna ambulanta za sve, pa ko preživi. Ovo je bruka za sve, a naročito "ONO" što zovemo vlast. Karikature i pajaci, lažovi i muljare. Pobiće ljude na pravdi Boga.
  • hahahaha

    19.01.2022 13:21
    Jel mu to javio Bil Gejts kolilo će procenata biti?
  • Mirjana

    19.01.2022 12:21
    kompletlepinja
    Tako je,ali i sa tim niko ne može da garantuje da će tada i tada biti toliko pozitivnih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.