Sve više poslova, a sve manje kandidata - osetan manjak zanatlija i ugostitelja

Broj oglasa za posao na portalu Infostud je u prošloj godini porastao za 61 odsto u odnosu na 2020, saopštio je danas Infostud.
Sve više poslova, a sve manje kandidata - osetan manjak zanatlija i ugostitelja
Foto: 021.rs
Infostud precizira da su u 2021. objavljena ukupno 67.284 oglasa, na koje je konkurisalo 241.636 potencijalnih kandidata, među kojima su natraženiji bili prodavci, vozači, magacioneri, komercijalisti i telefonski operateri.
Analiza Infostuda pokazala je i da se želje kandidata ne razlikuju mnogo od same ponude, pa su najviše tražili posao u sektorima trgovine, administracije, transporta, logistike, u kol centrima, ali i u IT sektoru.
Ukazujući na manjak kadrova na domaćem tržištu rada, iz Infostuda navode da su, osim u IT sektoru, manjak radnika na tržištu osetili svi koji su u potrazi za kandidatima sa srednjom stručnom spremom i to naročito zanatskim zanimanjima.
 
"Ugostitelja je sve manje, pa se tako najviše tragalo za profilima poput kuvara, konobara, ali i pomoćnih radnika u kuhinji, dok sa druge strane nedostaju frizeri, automehaničari, stolari i higijeničari", navodi se u analizi.
 
Uprkos velikoj tražnji, malo kandidata konkurisalo je za radna mesta vozača i magacionera, što znači da ta zanimanja spadaju u deficitarna prema Infostudovim merilima.
 
U analizi se zaključuje da je kandidata sve manje i da poslodavci moraju sve više i jače da se bore kako bi potencijalne radnike privukli boljim uslovima ili jačanjem sopstvenog brenda u smislu poželjenosti i atraktivnosti na tržištu rada. 
  • Poslodavac

    20.01.2022 08:26
    Radnik
    Lako je biti radnik zamislite samo kako je biti i poslodavac i radnik, preduzetnik, cistacica, serviser, trgovac......raditi dnevno i preko 12h dok radnik radi 8h i ne misli ni o čemu....plata raste i troškovi. Radnik može da napusti firmu a preduzetnik svom svojom imovinom garantuje za poslovanje...
  • Dete rock'n rola

    19.01.2022 15:25
    Kada gazde povećaju plate imaće i radnike. Svi jadni kukaju kako im je teško, a niko ne vozi ništa ispod mercedesa, bmv-a ili audija. Pa taj njegov mercedes vredi kao dva- tri moja stana. Siročići, baš mi ih je žao.
  • Razlok poskupljenja

    19.01.2022 14:19
    po radnjama
    Razlog poskupljenja je sto nema vozaca, a ni fizikalaca da dostave robu do prodavnica. Imam prijatelja vozaca koji mi kaze, da je do pre koju godinu morao da vozi po radnjama za 30.000 din mesecno 6 dana u nedelji uz fizikalisanje. Sad kaze da nece da vozi ispod 100 evra dnevno, i verovali ili ne gazde mu se javljaju jer nemaju koga za taj dan da nadju. Kaze vozi 8-9 dana mesecno i uzme 900 evra, ali zato 22 dana odmara. Sve se to nadoknadjuje visim cenama u prodavnicama. Kriv je SNS parazitski sistem koji tera mlade iz drzave, i unistava privredu na racun glomaznog javnog sektora

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.