Vlada sutra o "Rio Tintu" i odluci da li napušta Srbiju - zauvek ili do posle izbora

Da li Rio Tinto može u ponedeljak da napusti Srbiju? Premijerka je za sutra u 17 časova zakazala sednicu Vlade posle koje će se obratiti javnosti i navodno reći "doviđenja Rio Tinto".
Vlada sutra o "Rio Tintu" i odluci da li napušta Srbiju - zauvek ili do posle izbora
Foto: 021.rs

Pojedine dozvole Rio Tintu ističu u petak, a ekološke organizacije traže i zabranu rudarenja litijuma. 

Neke na period od 20 godina, a neke za stalno.

Brnabić će se sutra, posle sednice Vlade, u 18 časova obratiti medijima. Kako Tanjug saznaje, biće potvrđena jučerašnja izjava premijerke da za nekoliko nedelja "Rio Tinto" više neće biti u Srbiji.
 
Premijerka Srbije Ana Brnabić deset dana se priprema da kaže kompaniji Rio Tinto "doviđenja". Zauvek ili do ponovnog viđenja posle izbora, još uvek nije poznato. Meštani Jadra očekuju da ta kompanija više ne dobija odobrenja za svoje poslove, kao i da od ponedeljka Rio Sava počne da uklanja istražne bušotine.

 

"Mi nećemo nikakve moratorijume i u ovoj priči mora da nas dovede do kraja jedinstvo. Šta će nam moratorijumi pa da ovaj problem prebacimo na svoju decu, kad se nešto počne mora i da se završi", rekla je Marijana Petković iz "Ne damo Jadar".
 
Moratorijum od 20 godina predlaže organizacija "Kreni-Promeni", koja za sutra ponovo najavljuje protest zbog Rio Tinta ispred Predsedništva Srbije.
 
"Iz strateških razlog tražimo na 20 godina, to je period, kako ističu pravnici koji se bave ekologijom, jeste dugoročna mera, dajete šansu eventualno tehnologiji da se razvija pošto sad ona ne postoji, ali isto i marketinški potez da predsednik ne drami kako želimo da uništimo pespektivu za sva vremena", rekao je Savo Manojlović iz "Kreni-Promeni".
 
Podrinjski antikorupcijski tim PAKT i Koalicija organizacija protiv korupcije u životnoj sredini pozvali su Manojlovića da "prestane sa samopromocijom i razjedinjavanjem protesta".
 
"Sastavljanje zahteva na svoju ruku, bez konsultacije sa makar meštanima doline Jadra, je u najmanju ruku skandal i potpuno neodgovoran potez. Kao jedna od organizacija koja se od 2019. godine bavi Rio Tintom i koja u svom posedu ima preko 5.000 stranica dokumentacije, pozivamo na opšte ujedinjenje bez samopromocije, i jednostranih poteza koji samo mogu da štete", naveli su.
 
Da ovo nije borba jednog čoveka, već borba svih, bez obzira na politička opredeljenja, poručuje Manojlović. "Vlast želi da zataška ovu temu pred izbore, a mi želimo da se ova tema definitivno reši", navodi on.
 
Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da nikakve odluke neće donositi bez dogovora sa predsednikom. Do zvaničnog razgovora Brnabić-Vučić nije došlo, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić povukao se iz medija i javnosti na nekoliko dana jer analizira rezultate referenduma.
Rio Tinto tvrdi da nije kontaktiran o mogućnosti poništenja posla u Srbiji
 
Portparol međunarodne rudarske kompanije Rio Tinto u Velikoj Britaniji saopštio je za Radio slobodna Evropa (RSE) da ta kompanija "nije kontaktirana oko mogućnosti poništenja" bilo kakvih dogovora u Srbiji, gde planira izgradnju rudnika litijuma.
 
Na najavu Vlade Srbije da postoji mogućnost da se stopira Rio Tintov projekat, odgovor je 19. januara za RSE dalo i predstavništvo te kompanije u Srbiji.
 
Oni navode da "ostaju posvećeni" projektu izgradnje rudnika litijuma i da postoje međunarodno priznati mehanizmi zaštite investicija - koji se odnose i na sva ulaganja u Srbiji. Odgovori Rio Tinta dolaze dan nakon što je premijerka Ana Brnabić izjavila da je za nju projekat "Jadar" - "gotov".
  • Bojan

    20.01.2022 19:17
    Rudnik
    Nije problem Rio Tinto, vec rudnik bez obzira na na exploatatora.
  • Mo

    20.01.2022 09:24
    Prpa precednika
    Gospon precednik video kako je referendum prosao pored sve logistike, zvanja ljudi, uznemiravanje, spiskova, "sigurni glasova"... pa brze bolje se uvlaci narodu ne bili jos malo vladao. Ako se Rio T. ne otera iz zemlje do aprila, izbori ce biti odlozeni uveren sam u to.
  • Pitanje

    20.01.2022 03:09
    Za sve
    Zašto napadno ćute i režimski i opozicioni mediji da je Djoković kolateralna šteta inicijative “Rio Tinto marš sa Drine”, koja je sad i režimski izbor?
    Svi znamo da su kancelarije kompanije u Londonu i Melburnu i da se u kompaniji Australijski premijer nešto pita…
    https://www.riotinto.com/footer/contact/offices

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.