Niste kandidat za lasersko skidanje dioptrije. Šta onda?

Osnovne nedoumice prilikom donošenja odluke u vezi sa uklanjanjem dioptrije su: da li sam kandidat za lasersko skidanje dioptrije?

Još neka od pitanja su: da li je ta intervencija bezbedna? Koje je alternativno rešenje?

Na ova pitanja odgovaraju lekari Očne bolnice Bulevar iz Novog Sada.

Laserskim putem se mogu ukloniti dioptrije do + 6,0 D (dalekovidost), do -10,0 D (kratkovidost), kao i astigmatizam (do + / - 6,0 D).
 
Pacijenti zainteresovani za lasersku korekciju vida prvo dolaze na detaljan oftalmološki pregled na kojem se, na osnovu celokupnog zdravstvenog stanja oka, utvrđuje da li je osoba kandidat za tu intervenciju. Ukoliko postoji bilo kakva sumnja na potencijalnu komplikaciju, pacijent neće biti podvrgnut intervenciji.
 
Laserska intervencija je potpuno bezbolna. Pre intervencije pacijent dobije lokalnu kapljičnu anesteziju, zahvaljujući kojoj ne oseća nikakav pritisak, ni bol. 
 
Ukoliko Vam je skidanje dioptrije na "listi želja", najbitnije pitanje je – kome poveriti svoj vid. Ubedljivi šampion u broju izvedenih laserskih skidanja dioptrije u Vojvodini, ali i u broju zadovoljnih pacijenata, je Specijalna bolnica za oftalmologiju Bulevar u Novom Sadu.
 
 
Pet razloga za lasersko uklanjanje dioptrije
 
Sloboda u svakom trenutku
 
Većini naočare najviše smetaju tokom fizičkih aktivnosti. Ne samo da postoji opasnost da se naočare polome ili iskrive, nego im smeta i znojenje, zamagljivanje stakala i klizenje naočara sa nosa. Zamislite svoju omiljenu aktivnost nakon laserskog skidanja dioptrije, sa jasnim vidom, bez naočara.
 
Kraj infekcijama očiju
 
Mnogi korisnici kontaktnih sočiva loše podnose sočiva i zbog toga su im oči upaljene, suve i peku ih. Kontaktna sočiva zahtevaju veliku odgovornost, jer u suprotnom može doći do infekcije oka. 
 
Dobra investicija
 
Kad lasersku intervenciju posmatramo kao investiciju, može brzo da se ustanovi da je ona isplativa, uzevši u obzir gubljenje ili lomljenje naočara, menjanje stakala zbog promene dioptrije, kupovinu kontaktnih sočiva i prateće opreme, posebnih stakala za sunčane naočare... A rezultati intervencije su odmah vidljivi. 
 
Brzo i bezbedno do jasnog vida
 
Intervencija traje svega nekoliko minuta po oku. Ukoliko Vas brine pomisao na sigurnost, ta briga je nepotrebna. Napretkom savremene tehnologije, laserska korekcija vida postala je jedna od najsigurnijih intervencija. A ukoliko na detaljnom pregledu utvrdimo da neće doneti željene rezultate, pacijentu je i ne savetujemo. 
 
 
Trajno rešenje
 
Ako je Vaša dioptrija minimum godinu dana pre intervencije stabilna, onda se ona neće promeniti sve dok u određenim godinama ne dobijete takozvanu "staračku" dioptriju. A i ona se može trajno rešiti drugom metodom – ugradnjom intraokularnih sočiva. 
 
Dupla pobeda: Uklanjanje katarakte i dioptrije istovremeno
 
Za pacijente za koje se na pregledu utvrdi da nisu odgovarajući kandidati za lasersko uklanjanje dioptrije, rešenje je ugradnja intraokularnih sočiva. Intraokularna sočiva se preporučuju starijim od 40 godina, koje imaju dalekovidost, veću kratkovidost i minimalan astigmatizam (nepravilno zakrivljenu rožnjaču).
 
Ovom operacijom se postiže dobar vid na svim udaljenostima. Mogu se ugraditi osobama koje imaju kataraktu, ali i osobama koje nemaju kataraktu, ali su u presbiopnom dobu i imaju naočare i za blizinu i za daljinu. 
 
Nakon ugradnje tih sočiva, katarakta ne može da se pojavi. Štaviše, najnovija Tecnis Synergy Toric sočiva od skoro su dostupna i pacijentima iz Srbije i prvi put su ugrađena pacijentu u Očnoj klinici Bulevar. Ta sočiva rešavaju cilindričnu dioptriju. Intraokularna sočiva su veštačka sočiva koja se ugrađuju umesto prirodnog očnog sočiva.
 
Ova sočiva su napravljena od biokompatibilnih materijala, tako da su inertna, odnosno ne izazivaju nikakve upalne reakcije u oku. Iz tog razloga, kad se ugrade, mogu da ostanu u oku doživotno i nije moguće da ih oko odbaci.
 
Ne postoji jedno savršeno sočivo za sve. Biramo ih individualno prema potrebama i načinu života pacijenta, a nakon obavljenog detaljnog oftalmološkog pregleda.

Ostalo iz kategorije Info - Srbija