Protest u Loznici: Da više nikome ne padne na pamet rudnik

U Loznici je održan protest na kojem je poručeno da je ukidanje Prostornog plana za projekat Rio Tinto mali korak i da građani neće odustati od borbe dok ne budu sigurni da su odbranili svoju zemlju.
Organizatori su rekli da je povod za skup zahvalnost svima onima koji su prethodnih meseci pružili podršku meštanima Gornjih Nedeljica u borbi protiv eksploatacije jadarita u tom kraju.
 
Protestu, čiji početak je kasnio zbog lošeg vremena, pridružili su se Savez ekoloških organizacija Srbije i Ekološki ustanak, kao i drugi aktivisti i građani iz mesta širom Srbije, preneo je N1.
Marijana Petković iz Udruženja Ne damo Jadar rekla je da su ljudi iz Jadra odlučili da ne ćute i da se na taj način brane.
 
"Povlačenje Uredbe je mali korak, nema potrebe da sumnjate u nas, mi nećemo stati sve dok poslednje posečeno drvo ne bude zasađeno, svaka njiva mora biti obnovljena i da više nikome ne padne na pamet rudnik", rekla je ona i dodala da za meštane Cer nema cenu.
Odbornik grupe građana "Smelo" u Skupštini Loznice Vladan Ljubinković kazao je da se borio i zastupao interese naroda tog kraja i odbornicama vladajuće većine u lozničkoj skupštini poručio da treba da ih bude sram jer su u dva meseca dva puta glasali protiv interesa naroda Jadra i Srbije.
 
"Prvi put kada su doneli prostorni plan Loznice - kada su ubacili rudnik jadarita. Ovo je crna stranica u lozničkoj istoriji, na kojoj piše da su odbornici glasali da se jad, čemer i propast donese u Loznicu. Sledeći put su isto glasali. Sramota i bruka za Loznicu", rekao je Ljubinković.
 
Advokat Dule Filipović istakao je da ovo nije kraj i da ima još mnogo posla, dodavši da će u ponedeljak biti održan sastanak u Vladi Srbije i da će premijerki predočiti Predlog zakona o zabrani eksploatacije i istraživanja litijuma i bora.
 
"Taj zakon omogućiće nam da nikada više u Loznici ne bude ono što se dešavalo dve godine, da naša deca ne moraju da se suočavaju sa istim stvarima. Potreban nam je taj zakon, kao što je društvo 1989. godine reklo da ne želi da ima nuklearne elektrane", rekao je Filipović.
 
On je ukazao da se građevinsko zemljište mora vratiti u poljoprivredno, porez se mora obračunavati kao i ranije, a zatečeno stanje mora biti popravljeno.
 
"Ovo nije pobeda, nemamo razloga za slavlje, moramo napraviti dogovor", rekao je Filipović.
  • Tri

    22.01.2022 22:24
    A ucesnika protesta nigde ukupno 27.?Ako su ucestvovali prekeko Zuma ili neke druge aplikacije onda ok. Politicanje obicno,nikakve ekologije nema tu.
  • Ташоли

    22.01.2022 18:50
    Сад могу на миру да наставе да бацају ђубре у Јадар и да полако одлазе трбухом за крухом, као и до сада

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.