Manojlović: Prostorni plan Jadar ukinut na neispravan način da bi Rio Tinto osporio odluku

Predstavnik organizacije "Kreni-promeni" Savo Manojlović izjavio je da je Vlada Srbije ukinula Prostorni plan "Jadar" na pravno neispravan način što će omogućiti kompaniji Rio Tinto da odluku ospori.

"Istovremeno, bez pravnog osnova pojačava se pravna argumentacija Rio Tinta kada bude tužio Srbiju za odštetu. Vlada ovim direktno radi protiv interesa Srbije", navodi.

Manojlović je naveo da je njegova organizacija u dopisu Vladi Srbije jasno navela da pre nego što bude vladinom odlukom stavljen van snage, Ministarstvo za zaštitu životne sredine mora da povuče saglasnost na Izveštaj o strateškom uticaju Prostornog plana, zbog nezakonitosti.

Istakao je da je bitno i uvođenje zabrane istraživanja i ekspolatacije litijuma i bora kroz zakonske izmene, čime se ekološki štetno rudarenje zabranjuje na nivou cele Srbije.
 
"Očigledno je da je, moratorijumom od jedne godine koji je predlagao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ovim neispravnim ukidanjem uredbe, trebalo da se projekat stopira do izbora. To objašnjava i odbijanje premijerke da javno garantuje bezbednost volonterima koji će skupljati narodnu inicijativu, kao i odlučivanje o narodnoj inicijativi pre izbora", dodao je.
 
Manojlović je za četrtak u 19 sati najavio novi protest "Srbija nije na prodaju" ispred Predsedništva Srbije.
 
"Ostaju dva uslova. Ukidanje uredbe na pravno ispravan način i uvođenje zabrane za rudarenje bora i litijuma", istakao je.
  • Brane

    23.01.2022 13:39
    VS
    VS-Vlada Srbije. Ne vidim da sam bilo sta lose komentarisao. Al' neka bude. Vidim da ljudi na zdrave komentare dobijaju negativno...nije vazno. Bitno da smo pismeni.
  • Nemanja

    23.01.2022 11:37
    @Caca

    Realno je glupo da sad neko drugi dolazi na vlast pa da se idioti lože da će ovde biti bolje, a naprednjaci da sa sebe skinu odgovornost za nestanak države. Smrdija treba da potone sa njima za kormilom, to će biti prava poetska pravda.
  • Imre

    23.01.2022 11:07
    Caca je aca
    @ Caca
    Rokfeler se zeznuo,nas Savo sad mu ide na zivce,jer siguran sam da nebi podrzao Savu oko rudarenja za litijum.Sama odluka vlade da tako olako daje Rio Tinto odmah je bilo sumnjivo da su neku mucku smislili.Ovo ce im biti jos jedna otezavajuca okolnost posle gubitka vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.