Prodaje se Memorijal Boško Buha - "apsurdno i ponižavajuće, eto koliko nam je bitna prošlost"

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika ponovo je posle tri godine oglasila prodaju stečajne mase turističko ugostiteljskog preduzeća Putnik iz Prijepolja.
Sastavni deo ovog preduzeća je i Memorijalni kompleks Boško Buha na Jabuci, a prodaja je zakazana za 28. januar.
Naučna saradnica Instituta za noviju istoriju Srbije Sanja Petrović Todosijević veruje da je nemoguće prodati Memorijalni kompleks Boško Buha jer je to, kako je rekla za N1, "do te mere apsurdno i poražavajuće i poništilo bi sve velike reči o tome kako nam je bitna prošlost i kako nam je stalo do važnih oslobodilačkih tradicija".
"Kada je prethodno oglašena prodaja memorijala, organizovali smo se i pokrenuli peticiju da sačuvamo Memorijalni kompleks Boško Buha, a potpisnici te peticije su bili i građani iz okolnih zemalja, i naša država je tada izostavila kompleks iz te stečajne mase. Važno je reći da je Memorijalni kompleks Boško Buha 1986. dobio status kulturnog dobra od izuzetnog značaja, i taj nivo zaštite ima, na primer, manastir Mileševa. Da li možemo da zamislimo da se takav kulturni spomenik nađe u ovakvoj situaciji", upitala je Petrović Todosijević.
 
Ona je navela svoja saznanja da je Ministarstvo kulture pokušalo da prepopruči proces eksproprijacije državi, ali je država preko Republičke agencije za imovinu odgovorila da nije u finansijskoj mogućnosti da otkupi taj memorijal i da ga ponovo stavi "pod svoju kapu".
 
"Rekla bih da je sudbina ovog memorijala paradigma bivše države čije je nasleđe raspadom jugoslovenske države u potpunosti odbačeno i marginalizovano", rekla je Petrović Todosijević uz ocenu da sredstva kojima bi se spasao memorijal nisu velika za državu.
 
Inicijativa za obnovu Memorijala Boško Buha zatražila je od države da iskoristi pravo preče kupovine i ostvari ponovno vlasništvo nad Memorijalom na Jabuci kako bi ga vratila u prvobitno stanje, odnosno da posluži deci za igru i učenje.
  • Loliša

    24.01.2022 07:41
    Vidim, objašnjavaju deca sa interneta nama sa 50 i kusur šta se dešavalo ranije. Obrišite te slince pre nego što nam počnete naklapati o komunizmu. Za početak, mi smo živeli u socijalističkoj republici, klipani mali. Ali to niste mogli naučiti u kafani i po stadionima.
  • milenko

    24.01.2022 04:33
    :-(((
    Od smrti J.B. Tita kreće čerupanje . Od smrdljivo nacionalističkih ratova 90tih kreće i ne staje do danas opšti: lopovluk,seljakluk,džiberluk,krkanluk,itd. , počevši od Slobe preko svih ostalih fuNJkcionera ! ! ! ! !
    Da nije bilo Crvene Armije nebi bilo ni Evrope,jer nacisti bi izvršili i završilli svoj plan o čistoj arijevsko rasi-potamanili(pobili) bi ceo Balkan i više od pola Evrope !!!. ŽIVELA CRVENA ARMIJA I PARTIZANI JUGOSLAVIJE URA URA URA! ! ! ! !
    Boško Buha je kao dečak je bio ljudina za današnje idiote !!!!!
  • U stvari

    24.01.2022 00:37
    Crveni su jadno dete nahuškali na rat da bi se uvalili u vile po Dedinju i Senjaku,a sad ne mogu ni kuću da mu obnove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.