Oprez zbog poledice: Veće šanse da padnete ako držite ruke u džepovima

Od kako su Srbiju pogodili ledeni dani na odeljenju ortopedije Urgentnog centra u Beogradu značajno je povećan broj pregleda i prijema zbog povreda zadobijenih padovima na ledu.
Oprez zbog poledice: Veće šanse da padnete ako držite ruke u džepovima
Foto: Pixabay (ilustracija)
To je za Tanjug rekao doktor UC-a Marko Vučetić, te naglasio da se najčešće radi o starijim pacijentima sa povredama ručnog i ramenog zgloba, kao i kuka.
To je za Tanjug rekao doktor UC-a Marko Vučetić, te naglasio da se najčešće radi o starijim pacijentima sa povredama ručnog i ramenog zgloba, kao i kuka.
Naglasio je da je prelom kuka kod starijih osoba ozbiljnija povreda, koja zahteva hospitalizaciju i duži oporavak.
"Običan pad sa sopstvene visine može biti dovoljan da napravi prelom kod starije osobe. Prelomi kuka mogu biti kobni za te pacijente, ali dosta su nezgodni i prelomi ručnog zgloba i ramena, jer ih ograničavaju u normalnim aktivnostima", rekao je Vučetić.
 
Vučetić je istakao da je trenutno na UC veći procenat pacijenata sa prelomima i povredama za kućno i ambulantno lečenje uz praćenje procesa oporavka, nego onih koji zahtevaju bolničko lečenje.
 
Kada su u pitanju građani koji su pali, ali nisu potražili stručnu pomoć, doktor je upozorio da se povređeni, ukoliko se dan ili dva posle pada pojavi otok i intenzivniji bol, moraju javiti u dežurnu ortopedsku ustanovu radi radiografije povrede i dalje dijagnostike.
 
Vučetić je ocenio da mladi povrede najčešće zadobijaju zbog nepažnje i žurbe, kao i zbog držanja ruku u džepovima zbog čega je smanjena pokretljivost i ublažavanje pada.
 
Istakao je da padovi kod mlađih ljudi imaju za posledicu povrede i traume većeg intenziteta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.