Srbija izručila državljanina Bahreina uprkos zabrani evropskog suda

Republika Srbija izručila je u jutros kraljevini Bahrein državljanina te zemlje uprkos zabrani, odnosno privremenoj meri, koju je za taj ekstradicioni postupak izrekao Evropski sud za ljudska prava.
Srbija izručila državljanina Bahreina uprkos zabrani evropskog suda
Foto: Pixabay
To je saopštio Beogradski centar za ljudska prava (BCZLJP).
Reč je o državljaninu Bahreina koji se od novembra 2021. godine nalazio u pritvoru u Srbiji, iako je pred nadležnim organima u postupku za izručenje izrazio nameru da traži azil u Srbiji tvrdeći da mu u državi porekla preti opasnost od mučenja, politički i verski progon, naglašeno je u saopštenju.
Uprkos odluci Evropskog suda za ljudska prava, koji je na zahtev Beogradskog centra za ljudska prava i njegovih advokata izrekao privremenu meru i odložio ekstradiciju do 25. februara 2022. godine i okončanja postupka pred tim sudom, Srbija je, kako se ističe, izručenjem "prekršila ne samo odluku suda u Strazburu, nego i niz međunarodnih i domaćih propisa koji je obavezuju na poštovanje i zaštitu ljudskih prava. 
 
"Posledice odluke o izručenju, uprkos odluci Evropskog suda za ljudska prava, biće štetne po Srbiju i njen ugled pred međunarodnim telima po ovom kao i po pitanju vladavine prava, pravne sigurnosti i poštovanja ljudskih prava u Srbiji koja su garantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Ustavom Srbije", istaknuto je u saopštenju.
 
Beogradski centar za ljudska prava podsetio je da je Srbija 2019. godine imala sličan slučaj kada je Turskoj nezakonito izručila turskog državljanina kurdskog političkog aktiviste Dževdeta Ajaza. 
  • Kladioničar

    24.01.2022 21:13
    Izručenje
    Sreća da nam je preCednik najbolji student prava svih vremena u univerzumu a i šire.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.