Kubilius: Prisluškivanje ruske opozicije u Beogradu ulazi u izveštaj EP, to je zločin

Izvestilac Evropskog parlamenta za dijalog sa Moskvom Andrius Kubilius rekao je da će prisluškivanje ruske opozicije u Beogradu sasvim sigurno ući u izveštaj Evropskog parlamenta.
Kubilius: Prisluškivanje ruske opozicije u Beogradu ulazi u izveštaj EP, to je zločin
Foto: 021.rs
Kubilius je za Nova.rs rekao da će se to dogoditi ukoliko srpska vlast ne dostavi dokaze koji pokazuju suprotno.
"Apsolutno sam siguran u to. Ako ne bude dovoljno dokaza od strane vlasti u Srbiji da to nisu tačne informacije, onda će se ova tema svakako naći u izveštaju Evropskog parlamenta. Zemlje kandidati moraju naročito da se posvete pitanjima kao što su vladavina prava i demokratija", rekao je Kubilius.
Osvrnuvši se na saradnju srpskih i ruskih vlasti u borbi protiv takozvanih "obojenih revolucija" i na informaciju da je ona rezultirala prisluškivanjem skupa ruske opozicije u Beogradu i hapšenjem koorganizatora skupa Andreja Pivovarova, Kubilius je rekao da je u pitanju skandal koji može značajno da utiče na evropske integracije Srbije.
 
Istakao je da nije do detalja upoznat s tim šta se dešava u Srbiji, ali da je to opasno za zemlju kandidata za članstvo, jer pogoršava njen imidž, naročito na polju evropskih integracija.
 
On je ocenio da je "opasno dozvoliti zvaničnom Kremlju da se meša u unutrašnju politiku Srbije, jer očigledno da nema interes da se Srbija integriše u EU" i dodao da to što Kremlj radi sa opozicijom predstavlja zločin, a da je saradnja sa onima koji to rade takođe zločin.
 
"Ako je je vaš ministar unutrašnjih poslova dostavio podatke snimljenih razgovora ruske opozicije Patruševu, onda je to iz mog ugla saradnja u zločinu i to veoma šteti imidžu Srbije", rekao je Kubilius i dodao da ne zna o čemu je ministar Aleksandar Vulin razgovarao sa Petruševim tokom boravka u Moskvi, ali da zna "ko je Petrušev i šta on radi".
 
Istakao je da ako Srbija želi da postane članica EU mora da se dokaže kao demokratska država i da pokaže da u njoj postoji sloboda mišljenja, vladavina zakona, sloboda medija i da nema problem sa slobodnim ljudima koji protestuju.
 
"Ako vi, s druge strane, razgovarate sa zvaničnim Kremljom o tome kako da ugušite ta prava, onda je to veoma loša poruka ostatku Evrope, koja želi Srbiju kao članicu EU, ali kao dokazano stabilnu demokratsku državu u kojoj opozicija ima pravo da iznese svoj stav, bez straha da će na njoj biti primenjene metode koje primenjuju prema njihovim kolegama u Rusiji", poručio je Kubilius.
 
On je dodao da će Evropska narodna partija (EPP) od svoje članice, Srpske napredne stranke, tražiti objašnjenje slučaja.
 
"Kad vidimo da partije iz naše grupacije prave određene greške, mi zahtevamo od njih da ih uklone i da objasne. Neretko smo kritičniji prema onima iz naših redova nego prema onima koji su, na primer, iz leve grupacije ili iz redova socijaldemokrata", kazao je Kubilius.
 
Upitan šta može Evropski parlament da uradi kako bi pomogao u slučaju Andreja Pivovarova, rekao je da direktno ne može mnogo toga i da je sve u rukama predsednika Rusije Vladimira Putina "koji postaje sve agresivniji". 
  • ××

    25.01.2022 15:50
    Moze samo da dostavi dokaze da je bilo pracenja i prisluskivanja, a ne obrnuto.
  • Dušan Savić

    25.01.2022 13:09
    Dosadni ste više
    Samo EU EU EU. šta dobijamo od njih ništa. brani nam se izvoz za Rusiji i EAU a za EU trebamo samo njihove standarde koji su nerealni za nas.
    A zašto niko ne reaguje da idemo izvoz za Afriku. Kontinent koji se najviše razvija od svih u zadnjih 20 godina
  • Živela Rusija

    25.01.2022 12:50
    Samo što dalje da smo od četvrtog rajha zvanog EU koja nas je 10 godina držala pod sankcijama a onda još i bombardovala. Sa zločincima nikada!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.