Nema zakonskih prepreka za onlajn nastavu za učenike od prvog do četvrtog razreda

Više je razloga zbog kojih bi bilo problematično da đaci do IV razreda imaju onlajn nastavu, ali argument nadležnih da deca do 12 godina po zakonu ne smeju da budu sama kod kuće nije tačan.
Nema zakonskih prepreka za onlajn nastavu za učenike od prvog do četvrtog razreda
Foto: 021.rs
"Danas" piše da Porodični zakon u članu 69 propisuje da roditelji ne smeju ostavljati bez nadzora dete predškolskog uzrasta, a deca do 12 godina starosti se ne pominju.
Ovo je za list "Danas" potvrdila i profesorka porodičnog prava na Pravnom fakultetu Marija Draškić.
Mogućnost da se za učenike prvog ciklusa organizuje onlajn nastava ministar prosvete Branko Ružić je prokomentarisao rečima da to nije realno, ni moguće, jer su to zaista mala deca, a i sam zakon to ne dozvoljava.
 
"Ta deca, kao i deca koja idu u predškolske ustanove prosto moraju u njih da idu", rekao je ministar pre nekoliko dana RTS-u.
 
Član Kriznog štaba epidemiolog Branislav Tiodorović se takođe pozvao na nepostojeću zakonsku odredbu, pokušavajući da opravda odluku da se mlađi osnovci vrate u školsKe klupe, iako je on lično bio protiv toga. 
 
On je za Tanjug rekao da su epidemiolozi bili saglasni sa pedijatrima da se odloži polazak u školu, ali je objasnio da je preovladala odluka da se deca vrate u školske klupe zbog činjenice da su "dosta propustila" onlajn nastavom, bez obzira što je ovaj model bio dobro organizovan. Kao jedan od razloga zašto je doneta odluka o polasku u školu Tiodorović je naveo i da deca do 12 godina po zakonu ne smeju ostajati sama kod kuće. 
 
Na koji se propis pozvao ministar, ako Porodični zakon ne pominje pomenuto ograničenje, "Danas" je pitao Ministarstvo prosvete, ali odgovor nije dobio do objavljivanja teksta. Na isto pitanje Ministarstvo je druge medije ranije uputilo na Porodični zakon, koji je, kako su rekli, regulisao čuvanje i podizanje dece.
 
Još jedan detalj je nejasan, a to je zašto se u obrazloženju da učenici prvog ciklusa ne mogu da pohađaju nastavu na daljinu kao granica pominje uzrast do 12 godina, kada najveći broj dece u prvom razredu ima sedam godina, a u četvrtom 10 godina. 
 
I pravilnik Ministarstva kojim se reguliše ko ima pravo da ide u produženi boravak propisuje da on može da se organizuje za učenike od prvog do četvrtog razreda. Dakle, ni po ovom osnovu ne postoji ni obaveza, ni mogućnost čuvanja dece do 12 godina. Sva je prilika da pozadina cele priče datira iz vremena vanrednog stanja, koje je zbog epidemije korone virusa proglašeno u proleće 2020. godine.
 
"Majke dece do 12 godina ne moraju da idu na posao, dobiće punu platu! Predsednik Vučić saopštio najpozitivniju meru u borbi protiv koronavirusa!", glasio je naslov u tabloidu bliskom  vlasti, koji je preneo i predsednikovu izjavu nakon sednice Vlade kojoj je prisustvovao na poziv premijerke Ane Brnabić.
 
"Do pre tri dana vođena je bezobzirna kampanja protiv nas što šaljemo decu u škole, a sada je krenula drugačija kampanja, ko će da čuva decu. Mi smo to znali i bili smo spremni. Zato smo doneli odluku da majke dece ispod 12 godina imaju punu platu i mogu da čuvaju svoju decu, bez ikakvih posledica", naglasio je predsednik Srbije tada.
 
Ipak, ubrzo se ispostavilo da nije reč o odluci, već o preporuci koju mnogi poslodavci nisu hteli da uvaže. I zaštitnik građana Zoran Pašalić dao je tumačenje da iz propisa Vlade proizilazi da roditelji deteta uzrasta do 12 godina ne može biti oslobođen rada, već da je neophodno da poslodavac omogući rad od kuće ili po smenama, ali tako da se raspored rada zaposlenog roditelja ne poklapa sa rasporedom rada drugog roditelja koji takođe ima radnu obavezu. Pašalić je tada izjavio i da je upravo zbog nepoštovanja ove preporuke bilo najviše primedbi roditelja, jer su se poslodavci o nju oglušili.  
  • ///

    25.01.2022 12:39
    Niko se ne pridržava osnovnih ljudskih prava, ni morala, savesti.
    Ozbiljno su svi zaglibili.
  • pajo patak

    25.01.2022 12:29
    draga profesorice porodičnog
    prava pitajte kolege sa rimskog; već više od 2000 godina važi: Quod licet Iovi, non licet bovi.
  • Roditelj NN

    25.01.2022 12:09
    Politika vs Zdravlje
    Ova odluka da deca idu u najvećem talasu zaraze je POLITIČKA!
    Ne zdravstvena.
    Neko će snositi dobre posledice posle ove poledice u aprilu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.