Evropa Nostra: Memorijal Boško Buha važan u vremenu revizionizma, može da postane mesto pomirenja

Evropska organizacija posvećena očuvanju kulturne baštine "Evropa Nostra Srbija" pozdravila je odluku da se otkaže javno nadmetanje za Memorijalni kompleks Boško Buha na Jabuci.
Evropa Nostra: Memorijal Boško Buha važan u vremenu revizionizma, može da postane mesto pomirenja
Foto: Youtube (Forum info, Screenshot)

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika otkazala je javno nadmetanje za preduzeće "Putnik Prijepolje" u okviru kojeg je i Memorijalni kompleks Boško Buha. 

"Evropa Nostra", upozarova da je ovo kulturno dobro bilo u velikoj opasnosti da nestane kao posledica zanemarvanja kulturne baštine u Srbiji.

"Evropa Nostra" je poslednjih godina podržavala aktivnosti na očuvanju ovog lokaliteta za buduće generacije. Naglašavaju da istorijski i društveni značaj ovog memorijalnog kompleksa danas ima posebno mesto.
 
"U vremenu koje obeležava revizionizam, negiranje antifašizma i drugih tekovina Drugog svetskog rata na kojima je izgrađena današnja posleratna Jugoslavija, Republika Srbija i čitava Evropa, ovakvo zanemarivanje kulturno-
istorijskih spomenika koji simbolizuju borbu za slobodu, veoma je opasno", navodi se u saopštenju.
 
Ističu da ovaj Memorijalni kompleks ima potencijal da postane centar okupljanja mladih iz celog regiona, mesto pomirenja, interkulturnog dijaloga i kritičkog razmišljanja o prošlosti.
 
"Ovo izuzetno mesto, takođe je deo jedne šire kulturne i prirodne celine koju čine predeo izuzetnih odlika Ozren-Jadovnik, Arheološko nalazište Grčko groblje u Hrtima na UNESCO listi svetske baštine, kao i manastir Mileševa", navode u organizaciji "Evropa Nostra".
 
Objašnjavaju da se Srbija, kao potpisnica FARO konvencije, obavezala da će unapređivati zajedničko nasleđe Evrope koje je zajednički izvor pamćenja, razumevanja, identiteta, kohezije i stvaralaštva.
 
"Time se obavezala i da će negovati ideale, principe i vrednosti, proistekle iz iskustava stečenih kroz napredak i sukobe iz prošlosti na način koji podstiče razvoj miroljubivog i stabilnog društva, zasnovanog na poštovanju ljudskih prava, demokratije i vladavini prava. Ostvarivanje prava na kulturno nasleđe može da podleže samo onim ograničenjima koja su nužna u demokratskom društvu radi zaštite javnog interesa, prava i sloboda drugih. Stavljanje kulturnog dobra od izuzetnog značaja pod stečajnu masu, svakako nije primer poštovanja kulturnog nasleđa Srbije i Evrope", smatraju.
 
Zbog svega navedenog pozivaju Vladu Republike Srbije da iskoristi pravo preče kupovine, sačuva Memorijalni kompleks Boško Buha i uloži sredstva da se on obnovi.
 
"Evropa Nostra Srbija spremna je da pruži svoj stručni i građanski doprinos projektu obnove i predlaže formiranje Odbora koji će uključiti predstavnike relevantnih javnih institucija, saveza i udruženja koji neguju sećanje na narodnooslobodilački rat, Saveza izviđača Srbije, đačkih parlamenata i organizacija civilnog društva koje se bave kulturom sećanja i očuvanjem kulturne baštine", zaključuje se u saopštenju ove organizacije.
 
Podsetimo, nakon otkazivanja prodaje reagovala je i Inicijativa za obnovu Memorijalnog kompleksa Boško Buha. Oni su pozdravili ovu odluku, ali su i tražili od nadležnih institucija da pronađu trajno rešenje za ovo kulturno dobro.
  • Marko

    26.01.2022 10:15
    Zrtveni jarac
    Bombas samoubica koji je dao zivot da bi drugovi usli u tudje vile na Dedinju.
  • milenko

    26.01.2022 04:07
    :-(((
    Od smrti J.B. Tita kreće čerupanje . Od smrdljivo nacionalističkih ratova 90tih kreće i ne staje do danas opšti: lopovluk,seljakluk,džiberluk,krkanluk,itd. , počevši od Slobe preko svih ostalih fuNJkcionera ! ! ! ! !
    Da nije bilo Crvene Armije nebi bilo ni Evrope,jer nacisti bi izvršili i završilli svoj plan o čistoj arijevsko rasi-potamanili(pobili) bi ceo Balkan i više od pola Evrope !!!. ŽIVELA CRVENA ARMIJA I PARTIZANI JUGOSLAVIJE URA URA URA! ! ! ! !
    Boško Buha je kao dečak je bio ljudina za današnje idiote !!!!!
  • Sss

    25.01.2022 17:17
    Komunizam je verska sekta, partijska monarhija, totalitaristička ideologija i kao takva se još samo u Kini i Severnoj Koreji drži. Još 1945. komunizam je izjednačen sa fašizmom i nacizmom, gresi su oprošteni Nemcima, jer pretila je crvena kuga. Na svu sreću, svi normalni narodi su spalili i poslednji trag ludila i crvene petokrake. U tim zemljama je minimalac 2000 evra. Boško Buha? I njega buldozerom sravniti. Ovom narodu će svanuti kad umre i poslednji zagovornik komunizma, ali i kad ovi što ostanu shvate da se i od nacionalizma ne živi. Samo pošten rad.

    Znači nikad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija