Kineska kompanija planira da investira u preradu kukuruza u Srbiji

Kineska kompanija planira veliku investiciju u Srbiji od 250 miliona evra u preradu kukuruza, piše Sputnjik.
Kineska kompanija planira da investira u preradu kukuruza u Srbiji
Foto: 021.rs
Kako je navedeno, pregovori su u toku i jedino što je otkrio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je da investitori nameravaju da prerađuju pola miliona tona kukuruza godišnje i da prave finalne proizvode - aminokiseline, skrob, glukozu.
S obzirom na to da se proizvodnja kukuruza u Srbiji, zavisno od godine, kreće između 6,2 miliona tona kolika je bila sušne 2021, i sedam pa i više miliona, reč je o količini koja nije zanemariva.
Srbija godišnje izveze od tri miliona tona do 3,5 miliona tona kukuruza.
 
Kina je, inače, još pre godinu dana svojim partnerima u 17 zemalja jugoistočne Evrope, među kojima je i Srbija, poručila da će u narednih pet godina povećati uvoz robe sa ovog područja na 170 milijardi dolara, s naglaskom na poljoprivredu i agroindustrijski kompleks, podsetio je Sputnjik.
 
Srbija, sedamnaesti proizvođač kukuruza u svetu, do sada je isključivo izvozila taj primarni poljoprivredni proizvod kao sirovinu, ne pokušavajući da sama razvije prerađivačke kapacitete.
 
"Mi bismo mogli da zaradimo mnogo više ukoliko bismo izvozili proizvode višeg nivoa prerade - proizvode koji se koriste u mesnoj industriji, aminokiseline, skrob, boje, i da se na taj način pojavljujemo kao ozbiljni takmaci na svetskom tržištu. Zrno kukuruza mi možemo mnogo pametnije da iskoristimo. Najmanje zarađujemo kao država, kao privreda, ukoliko izvozimo zrno, koje je sirovina za sve ostalo", rekao je rukovodilac Odeljenja za kukuruz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu Goran Bekavac.
  • Dragan

    26.01.2022 11:08
    Imali smo
    5 skrobara u Vojvodini. Trenutno rade dve. Jedna je Fidelinka "u stečaju već 10tak" godina i ona radi pšenični skrob, dekstrin... Druga je u Jabuci i u privatnom vlasništvu. Ako bi se aktivirale stare skrobare, i kinezi stvarno uložili 250 miliona, a ne fiktivno to bi bila dobra priča za Vojvodini. Skrob kao industrijskih proizvod je vrlo interesantna kako prehrambenoj, tako i kao osnovna sirovina u novim trendovima u hemijskoj i građevinskoj induatriji gde se cilja ekologija. Lično mislim da od te priče nema ništa
  • Dejan

    26.01.2022 10:53
    T
    Ma terajte te Kineze sto dalje,uzas,oni su kao najezda skakavaca,upropastice nas

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.