Zašto cene kvadrata sve više poskupljuju u staroj, nego u novoj gradnji?

Za godinu dana cene stanova u Beogradu u staroj gradnji su porasle za 16 odsto, a u novogradnji 11 odsto, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda.
Zašto cene kvadrata sve više poskupljuju u staroj, nego u novoj gradnji?
Foto: 021.rs

Ovo pokazuje "Izveštaj o stanju na tržištu nepokretnosti za četvrti kvartal 2021. godine". 

U gotovo svim gradskim opštinama u Beogradu, prema zvaničnoj statistici, kvadrat je poskupeo više u staroj, nego u novoj gradnji. Cene stanova u novim zgradama i dalje su značajno veće, ali agenti za nekretnine kažu da je ogromna potražnja za kvadratima uticala da i stari stanovi dobiju na ceni.
U Izveštaju RGZ navedeno je da isti trend poskupljenja starih stanova beleže i ostali veliki gradovi u Srbiji - Novi Sad, Niš i Kragujevac.
 
U ovim gradovima kvadrat u staroj gradnji je u poslednja tri meseca 2021. bio od 9 do 16 odsto skuplji u odnosu na kraj 2020. godine. U istom periodu, novi su poskupeli 7 do 9 odsto.
 
Zvanična statistika beleži da je kvadrat u starim zgradama u Novom Sadu u poslednjem tromesečju u proseku bio 1. 395 evra, a da je najskuplji stan prodat za 2.250 evra. U ovom gradu je prodato 928 stanova koji su pre već imali vlasnika, dok je onih koji se prvi put prodaju bilo 794. U novim stanovima kvadrat je u proseku koštao oko 1. 410 evra.
 
Da trend rasta u Novom Sadu beleži i stara i nova gradnja svedoči i poređenje sa 2019. godinom, kada je u staroj gradnji najskuplji prodati kvadrat koštao 1.980 evra, a u novogradnji  2.400. U poslednjem kvartalu 2021. on je u staroj gradnji bio 2. 250, a u novoj 2. 657 evra.
 
"Novi Sad je grad kranova i mnogo se gradi, ali je i potražnja velika. Kupci više traže nove nekretnine, ali se prodaju i stare. Kvadrat u novim zgradama je najčešće u rasponu od 1.500 do 1.800 evra. Stari stanovi gube trku sa novogradnjom i ne mogu nikada imati cenu kao novi, ali i njihova cena raste", kaže za Euronews Dragan Rabatić, izvršni direktor u novosadskoj agenciji "Solis nekretnine".
 
Zašto su stari poskupeli više nego novi?
 
Statistički podatak RGZ da su stari stanovi poskupeli više nego novi Nebojša Nešovanović iz Međunarodne konsultantske kuće za nekretnine CBRE objašnjava činjenicom da ih jednostavno ima mnogo više u prodaji.
 
"Tržište je izuzetno aktivno, a svake godine imamo ograničen broj novih stanova. Većina njih se proda i pre nego što se okonča izgradnja. Godišnje je to između 8.000 i 10.000 u Beogradu, dok starih ima 600.000. Njihov ogroman broj u ponudi i velika tražnja su razlog za veći rast cene starih u odnosu na nove u psolednjem kvartalu. Novima može da raste cena dok ih ima na tržištu, ali njihov broj je mnogo manji", objašnjava Nešovanović.
 
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 2020. godine je u Srbiji završena izgradnja 25.326 stanova, što je za oko 7.500 više nego 2011. kada je usledio drastičan pad, toliki da je 2005. u našoj zemlji izgrađeno jedva 10.000 stanova. Od tada stambena izgradnja beleži konstantan rast, ali je on očigledno nedovoljan da zadvolji potražnju na tržištu.
  • Bojan

    31.01.2022 13:52
    @Joca

    Pomislio bi čovek da Galens ima kinte da plati bolje botove od jedne nepismene budaletine...
  • Radikalski zemara

    31.01.2022 10:47
    @Joca
    To i jeste Mile, samo mu je prezime skriveno: Dodik.

    Kako ga ne prepoznajes?
  • Joca

    30.01.2022 23:30
    @Mile
    Mile reče "Jeftinije je kupiti novogradnju nego ulagati novac u stariji stan."

    Mile, da se ne zoveš ti slučajno Gale? NS
    Nekako mi je ton tvog komentara navijački, ajmo raja još malo pa nestalo, samo 2000 eura kvadrat, ima kod zeme svega.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.