Šabić: Neozbiljan odgovor Srbije sudu u Strazburu o izručenju Bahreinca

Advokat Rodoljub Šabić, predsednik Civilnog odbora za zaštitu ljudskih prava, ocenio je da je Srbija kao potpisnica Konvencije o ljudskim pravima u obavezi da poštuje odluke Evropskog suda za ljudska.

On je dodao da je "neozbiljan" njen odgovor Sudu o nedavnom izručenju državljanina Bahreina.

"Srbiju, kao i svakog potpisnika Kovencije o ljudskim pravima, odluke Evropskog suda za ljudska prava nesporno obavezuje. Navodi u odgovoru Vlade Sudu da je državljanin Bahreina izručen zato što je odluku Suda Srbija primila kasno, pa da je do nepostupanja po odluci suda došlo zbog kratkog vremenskog razmaka između dostavljanja odluke i ekstradicije, najblaže rečeno su krajnje neozbiljni", naveo je Šabić u saopštenju.

Srpske vlasti nedavno su izručile Bahreinu Ahmeda Džafara Mohameda Alija, uprkos odluci Evropskog suda za ljudska prava u kojoj se navodi rizik od "torture" u Bahreinu.
 
Kako su navele bahreinske vlasti, Mohamed Ali je osuđen u odsustvu na tri doživotne kazne i dodatnih deset godina zatvora zbog dela u vezi sa terorizmom počinjenih između 2012. i 2015. godine.
 
Šabić je rekao da je opšte poznato da suština sudske odluke o privremenoj meri podrazumeva obavezno hitno postupanje zato da bi se sprečilo nastupanje štete koja bi mogla biti nenadoknadiva.
 
Beogradski centar za ljudska prava saopštio je nedavno da je državljanin Bahreina od novembra prošle godine bio u pritvoru u Srbiji, iako je pred nadležnim organima u postupku za izručenje izrazio nameru da traži azil u Srbiji tvrdeći da mu u državi porekla preti opasnost od mučenja, političkog i verskog progona.
 
"Ovakvo otvoreno i grubo kršenje i međunarodno pravnih obaveza i domaćeg ustava i zakona je sa stanovišta elementarnih pravnih standarda skandalozno i u iole uređenoj zemlji bio bi krajnje ozbiljan razlog za zabrinutost, a Vladi Srbije se to ne dešava prvi put", rekao je Šabić.
  • Sve

    29.01.2022 15:52
    je to samo jedno
    U nase ime prljaju nase ime vec decenijama - isti ljudi! Hteli ili ne hteli da priznamo, i mi sami vrsimo svesno ili nesvesno, iste greske kada su u pitanju generalizovanja vezana za narode! Mi smo znaci za svet, narod koji prisluskuje i izdaje rusku opoziciju, mi smo narod koji izrucuje politickog progonjenika...Mozda bismo mogli navesti kakve strance kriminalce smo za pare stitili!
  • Kuglager

    29.01.2022 15:41
    Da li je sada jasno zašto nas niko u svetu neshvata ozbiljno?!

    Imamo lepu reputaciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.