Gde se u Srbiji najviše kopa i koje rude se traže?

Bakar i zlato su sirovine koje se najviše istražuju u Srbiji, a među njima su i srebro, olovo, cink i krečnjak.
Gde se u Srbiji najviše kopa i koje rude se traže?
Foto: 021.rs (ilustracija)

Najveći broj istražnih lokacija gde se neke od tih sirovina istražuju ima Opština Bor, za razliku od Vojvodine gde ih uopšte nema, piše nova.rs.

U Srbiji trenutno ima 177 lokacija gde se istražuju različite sirovine, pokazuju podaci Ministarstva rudarstva i energetike kada se pogleda broj izdatih rešenja. Dok na području Vojvodine nema istražnih lokacija, na istoku Srbije ih ima najviše, ali ne zaostaje ni jugoistok, jugozapad i zapad Srbije. Na teritoriji Grada Beograda istražuje se samo na dva mesta.
 
Najviše se istražuju zlato i bakar, sirovine poput litijuma i bora istražuju se na osam lokacija, dok se na malom broju istražnih lokaliteta traga i za molibdenom, natrijumom, stroncijumom, volframom, antimonom i sijenitom.
Istražni lokaliteti često obuhvataju teritoriju koja se prostire na dve ili nekad često i tri opštine.
 
Kada se pogleda koliko neka opština ima na svojoj teritoriji lokaliteta ili deo istražnih lokacija, onda je tu suvereni "šampion" Bor. Naime, borska opština ima 25 istražnih lokacija ili delova lokaliteta na svojoj teritoriji, piše nova.rs.
 
I ostali "lideri" u istraživanjima su na istoku naše zemlje poput Majdanpeka, Zaječara, Kučeva i Žagubice sa po 11 lokacija ili njihovih delova, zatim Boljevca koji ima četiri, Petrovca na Mlavi sa tri i po dve lokacije imaju Negotin i Golubac.
 
Kada se pogleda malo južnije, ni tamo ne manjka istražnih lokacija, pa tako Bosilegrad ima osam lokaliteta, Bela Palanka četiri, Trgovište tri, Dimitrovgrad dve, Surdulica dve, Pirot dve.
 
Na području Kuršumlije ima devet istražnih lokaliteta, te šest kod Prokuplja, tri kod Leskovca, četiri kod Medveđe, dok Trstenik ima jednu.
 
Na teritoriji Kraljeva nalazi se sedam lokacija ili njihovih delova, a Novi Pazar, Požega i Raška imaju po šest. Opština Mionica ima četiri lokaliteta, dok po dve lokacije imaju Čačak, Arilje, Ivanjica, Kruševac, Prijepolje i Lučani.
 
Opština Gornji Milanovac ima osam lokaliteta, Krupanj ima sedam, Loznica šest, dok na teritoriji Osečine i Ljubovije ima po pet lokaliteta. Valjevo, Kosjerić i Mali Zvornik imaju po četiri lokacije ili njihovih delova, dok Rekovac ima dve.
 
Kada se pogledaju opštine gde se najviše istražuje kao što je Bor, može se videti da se tamo najviše traga za zlatom i bakrom, a nešto manje se istražuje srebro, olovo, cink, gvožđe, molibden.
 
Isto važi i za opštine Majdanpek i Zaječar, gde istraživanje zlata i bakra ima primat. U Zaječaru se samo na jednoj lokaciji traga za vatrostalnom i keramičarskom glinom, sve ostalo su lokaliteti za istraživanje zlata i bakra.
  • Jelena

    01.02.2022 18:43
    Stručnjaci
    Zaista treba pohapsiti sve ove "stručnjake" koji su doneli zakone i ovakve prostorne planove za Srbiju za njen razvoj gde se pretvaramo u Kongo.
  • Bili Piton

    29.01.2022 19:47
    Jos neko kopa!
  • R49

    29.01.2022 18:52
    Ko švajcarski sir
    Bolje da je objavljen spisak opština gde se ne istražuje. Sigurno je kraći.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.