Ko se na koronu testira privatno nema validan zeleni kovid sertifikat

Prema podacima Ministarstva zdravlja, od početka godine do danas korona virusom je bilo zaraženo više od 330.000 ljudi.
Ko se na koronu testira privatno nema validan zeleni kovid sertifikat
Foto: 021.rs
Veliki broj građana testirao se u privatnim laboratorijama. 
 
Kao pozitivni evidentirani su u Institutu Batut i Ministarstvu zdravlja, ali nemaju validni zeleni kovid sertifikat koji izdaje eUprava, ukoliko prethodno nisu primili i buster dozu vakcine, jer ti podaci nisu uneseni i u njihovu bazu podataka, piše N1.
Kada pacijenti dođu u privatnu laboratoriju da se testiraju, uzimaju se njihovi lični podaci. 
 
Ti podaci zajedno sa rezultatom testa se svakodnevno šalju "Batutu" i gradskim zavodima na lokalu, kao i sektoru za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja.
"Šta oni rade sa tim podacima koje mi pošaljemo, ne znamo. Pretpostavljam da se uzimaju za ukupne dnevne izveštaje koji se objavljuju svakodnevno", kaže predsednica Udruženja privatnih laboratorija Mirjana Sarkić.
 
Ovi građani, iako su preležali kovid-19 neće moći da putuju ili da borave, na primer, u restoranu ili kafiću posle 20 časova, jer njihov zeleni kovid sertifikat nije validan.
 
Zašto ovo nije usaglašeno, šta u tom slučaju građani treba da urade i da li će se to rešiti, N1 je pitao Institut "Batut" i Kancelariju za eUpravu, ali odgovori nisu stigli.
 
Pre nekoliko meseci Udruženje privatnih laboratorija tražilo je sastanak sa predstavnicima "Batuta" i Ministarstva zdravlja. Ministar Lončar ih nije primio, ali jeste diretorka "Batuta".
 
"Rekla je da će se ubrzati procedura implementaciije privatnih zdravstvenih ustanova u ovaj informacioni sistem u koji se slivaju svi podaci. Od tada mi nismo dobili nikakvo obaveštenje, ispunjavamo sve njihove zahteve, šaljemo spiskove svakodnevno, direktnu vezu nemamo i ne znamo da li se to unosi", kaže Mirjana Sarkić.
 
Praksa je pokazala da građani koji su u ovoj situaciji treba da urade test na prisustvo antitela u nekoj državnoj laboratoriji da bi imali validan zeleni kovid sertifikat. 
 
Međutim, taj podatak važi samo u Srbiji i samo tri meseca. Nakon toga je potrebno izdvojiti novac za novo testiranje, a evropski zeleni sertifikat takav test na antitela ne prepoznaje.
  • bananarama

    30.01.2022 11:00
    Poznajem najmanje šest ljudi koji su se testirali u privatnim laboratorijama, utvrđeno im je da su pozitivni na kovid i odatle su ih poslali u Dom zdravlja na Novom Naselju. U Domu zdravlja ih niko naknadno nije testirao, određena im jeje mera izolacije i data terapija. Po završetku izolacije uredno su se javili Domu zdravlja jer zakon propisuje da se posle izolacije obavezno obavi PCR testiranje. Rekli su im da ne dolaze da se testiraju, da nema potrebe, da mogu prekinu izolaziju i da se vrate svakodnevnom životu. Svi su posle otvorili naloge na eUpravi da provere jesu li u sistemu i mogu li dobiti zeleni certifikat. Eno, svi su sasvim normalno izvadili certifikate o preležanoj bolesti. Dvoje su već išli u inostranstvo sa tim certifikatima a jedan redovno izlazi posle 20h, svaki put kada mu konobar skenira QR kod certifikat mu je validan. I sada se pitam kako je to moguće ako se rezultati iz privatnih laboratorija ne priznaju. Zaboravio sam kako se zove laboratorija, ali su mi svo šestoro rekli da su se testirali u laboratoriji u Hadži Ruminovoj ulici.
  • BoeserWolf

    30.01.2022 10:43
    meni je 'ladno funkcionisalo
    testiran privatno, otvorio bolovanje u kovid ambulanti na NN (ostavio pozitivan test i podatke, nazvali me telefonom to vece da potvrde otvoreno bolovanje, otisao po dokument koji dan kasnije).

    izolaciju sam nakon nedelju dana zatvorio mejlom.

    buster je trebalo da primim pocetkom decembra.

    sertifikat mi je zelen
  • Opet neko

    30.01.2022 10:07
    Jako je jednostavno otvoriti nalog na euprava. I jako jednostavno "pokrenuti uslugu" zeleni sertifikat. Ko god da se testirao u privatnoj laboratoriji može da proveri da li sertifikat može da se generiše (dan kasnije, predveče). A ovi što pričaju "ko ima para da se privatno testira" neka razmisle, i njima činimo uslugu jer ne pravimo gužvu. Nema potrebe za zluradim kometarima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.