Ugašene Telegram grupe u kojima su se prodavali narkotici u Novom Sadu i Beogradu

Na mreži "Telegram" pojavile su se dve grupe u kojima su se na prodaju nudili narkotici u Beogradu i Novom Sadu.
Ugašene Telegram grupe u kojima su se prodavali narkotici u Novom Sadu i Beogradu
Foto: Pixabay
Kako su preneli beogradski mediji, reklama za jednu od grupa našla se i na autobuskoj stanici. 
Kako je preneo Blic, reklama za jednu od grupa našla se i na autobuskoj stanici. 
U oglasu je pisalo da se nude (žargonski): unk (u prevodu-skank), potom, brid (marihuana), ko (kokain), curke (pečurke)...
Admini ove grupe su gotovo svakodnevno obaveštavali potencijalne klijente o njihovoj ponudi. Tako su internet dileri tri grama skanka prodavali za 30 evra, a sudeći po cenama i količinama, pravili su i "akcije i popuste". Svoje usluge naplaćivali su u evrima, ali i kriptovalutama.
 
Takođe, svoje kupce obaveštavali su na kojim lokacijama je droga spremna, odnosno gde njihovi dostavljači mogu odneti poručenu drogu. Dostave koje ne spadaju u rejon koji su objavili, kako se navodilo u objavama, naplaćuju, a cena zavisi od lokacije.
 
Tako su za delove Beograda kupci narkotika morali da izdvoje 4,2 evra, dok su za gradove poput Novog Sada i Niša morali izdvojiti 20 evra i to za narudžbine koje su veće od 20 grama. Uz ovakve vrste objava, ovi dileri objavljivali su i fotografije narkotika.
 
U međuvremenu, kako piše Blic, Telegram grupa je ugašena, ali ni više dana od njenog otkrića nadležne institucije ne saopštavaju da li su pokrenule istragu protiv njenih administratora.
 
Iz MUP-a se nisu oglašavali ovim povodom, a u Tužilaštvu za organizovani kriminal su rekli za Euronews Srbija da ne žele da izlaze u javnost povodom ovog slučaja. 
 
Navodno, prilikom ulaska u jednu od grupa na Telegramu pisalo je da je to "prava darknet prodavnica" i da funkcioniše po "ded drop metodu" koji je inače specifičan za "darkveb prodaje".
 
U jednom od oglasa se navodilo kakav je tačno postupak preuzimanja narkotika kao i plaćanja, a bile su precizirane i cene koje su ili u evrima ili u kriptovalutama. 
 
Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za Euronews Srbija da je ovakav način prodaje narkotika svojstven mladima, i da ne veruje da se time bave narkodileri koji, kaže, "trguju na veliko" i tajno.
 
"Toliko javno i otvoreno ne može da bude da su u pitanju neki ozbiljni igrači. Veći dileri koji prodaju na veliko ovde se još uvek time ne bave. Bar meni nije poznato. Suština njihovog delovanja i prodaje je da bude tajna i da javno ne komuniciraju sa klijentima. Često i nemaju direktnu komunikaciju već sve ide preko nekih posrednika. Ovakav način trgovine, pre svega tako transparentan, oni ne bi sebi ovde dozvolili jer bi policija lako došla do njih", smatra Radovanović.
 
Komenarišući ovaj vid prodaje, on kaže da veruje da je reč o mlađoj populaciji, koja na ovaj način želi i da se za njih pročuje i veruje da sve to na neki način rade i svesno. Veruje da je potrebno ispitati slučaj.
 
"Koliko to na prvu ruku ne deluje ozbiljno, sa druge strane ne treba baš shvatiti ni olako jer se nikada ne zna koliko će to da eskalira", dodaje on.
 
"To što oni pored novca svoju robu naplaćuju kritopvalutama je još jedan dokaz zbog kojeg mogu da naslutim da nisu u pitanju stariji dileri. U svakom slučaju kazne za ovo delo su preko dve godine zatvora", objasnio je on.
  • Tjax

    31.01.2022 01:53
    1000€ nagrada
    za bota koji ne spomene djilasa!
  • Iznogud

    30.01.2022 14:38
    "nazadnjački kartel"???
    Budimo iskreni, centar narkotrgovine su tzv. Kosovo i CG, a oni su bliži Đilasovoj opciji. Da ne kažem nešto grublje.
  • ZOZONE

    30.01.2022 13:23
    sta zna dete sta je droga
    Nepromisljena omladina pomislila da moze raditi samostalno na trzist nazadnjackog kartela.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija