Ekskurzije i zimovanja kao da epidemije nema: Cela grupa se vratila pozitivna na koronu

Rekreativna nastava odnosno ekskurzije i zimovanja odvijaju se u pojedinim školskim i predškolskim ustanovama kao da epidemije nema.
Ekskurzije i zimovanja kao da epidemije nema: Cela grupa se vratila pozitivna na koronu
Foto: Pixabay (ilustracija)
To se odvija u vreme dok se u javnosti vodi rasprava treba li sva deca da pređu na onlajn nastavu zbog trenutne epidemijske situacije, a lekari upozoravaju da je takav potez neophodan.
 
Posledica toga je veliki broj zaražene dece, što potvrđuje i portparolka Doma zdravlja u Kragujevcu Danijela Petrović. Ona za Danas kaže da je poslednjih desetak dana broj dece koja su pozitivna veoma porastao, a da sami mališani objašnjavaju da su došli sa rekreativne nastave.
– Od septembra prošle godine radi dečija kovid ambulanta, u kojoj smo imali veliki broj pregleda tokom oktobra i novembra, da bi se potom u decembru ti brojevi smanjili. Poslednjih desetak dana međutim imamo oko 150 pregleda dnevno, a među njima oko 70 kovid pozitivne dece. Kada ih pitamo, oni sami kažu da su bili na rekreativnoj nastavi – na Goču, Zlatiboru, Rudniku… Nedavno je takođe jedna cela grupa koja je bila na rekreativnoj nastavi, nezavisno od simptoma, testirana i ispostavilo se da su svi pozitivni - objašnjava Petrović.
 
Navodi i da među decom pregledanom u poslednjih desetak dana nije bilo nijednog deteta sa težom kliničkom slikom, kome je bila neophodna hospitalizacija, te da se uglavnom radi o blažim respiratornim simptomima i povišenoj temperaturi.
Upitani o tome kako se u vreme epidemije sprovode ekskurzije i zimovanja, u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd navode da je uslove za izvođenje vannastavnih aktivnosti definisao Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" 17. decembra prošle godine.
 
"Glavni uslov za te vannastavne aktivnosti je da budu u periodima niže učestalosti kovida na teritoriji gde se organizuju (kumulativna incidencija za prethodnih 14 dana ispod 300 slučajeva na 100.000. stanovnika i da je trend učestalosti u opadanju)", navode u Zavodu. S obzirom na to da je u poslednje dve nedelje preko 1.000 obolelih na 100.000 u celoj Srbiji, jasno je da je ili malo ili da uopšte nema mesta koja bi zadovoljavala ovakav kriterijum.
 
Nezvanično, Danas saznaje da škole samo obaveštavaju nadležnu školsku upravu i da zvanična dozvola Ministarstva nije potrebna. Ni predškolske ustanove nisu dužne da zatraže saglasnost resornog ministarstva.
 
Početkom školske godine školama je prosleđeno uputstvo da se đačka putovanja mogu izvesti samo ukoliko je škola u zelenoj zoni, kao i destinacija na koju se putuje, a prema onome što je pre nekoliko dana kazao ministar Ružić, ovo pravilo je i dalje na snazi.
 
Kako je onda moguće da u situaciji kada se Srbija masovno "crveni", deca putuju sa učiteljima i nastavnicima?
 
– Pitanje je koliko je tu putovanja ugovoreno i realizovano preko škole. Mnoga deca su tokom raspusta bila na zimovanju sa nastavnicima, ali su to privatna putovanja sa kojima škola nema nikakve veze - pojašnjavaju u jednoj beogradskoj osnovnoj školi.
 
Učiteljica voždovačke škole potvrđuje da su njene koleginice masovno vodile decu na zimovanje preko jednog vrlo popularnog kampa.
 
Iako je zabranjeno da nastavnici vode na putovanja učenike iz svojih škola u privatnoj režiji, to je redovna praksa, na koju žmure i direktori i prosvetna vlast.
 
Pored zimovanja za školsku decu, u pojedinim beogradskim privatnim vrtićima deca su organizovano odlazila na popularne zimske destinacije tokom januara, što su Danasu potvrdili pojedini roditelji.
  • g pen

    31.01.2022 08:55
    Tanja, to objasni mojoj koleginici, prijateljicinom muzu, devojkinim stricevima... koji su preminuli od korone.
  • cash only

    31.01.2022 08:46
    Nama je biznis ispred svega. Naš čovek kada uoči poslovnu mogućnost zaboravlja na zdravlje, porodicu, čak i na same sebe, mi vidimo samo lovu ništa nas drugo ne zanima. Novac je ultimativni vladar svake duše u ovom napaćenom narodu on upravlja svim procesima.
  • loka

    31.01.2022 08:36
    Dosadni ste
    Dosadni ste vise!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.