Istraživanje: Građani smatraju da Srbiji treba demokratija, ali traže "prosvećenog diktatora"

Građani smatraju da Srbiji treba demokratija, ali da joj je sada potrebniji prosvećeni diktator - neko ko je posvećen i odgovoran i ko može da razreši lošu situaciju u korist građana.
Istraživanje: Građani smatraju da Srbiji treba demokratija, ali traže "prosvećenog diktatora"
Foto: 021.rs
To pokazuju rezultati istraživanja pod nazivom "Demokratije u Srbiji nema, a nije ni poželjna" Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP).
 
"Analiza istraživanja javnog mnjenja BCBP pokazala je i da samo 10 odsto građana smatra da u Srbiji postoji demokratija, dok ostali misle da je nema ili da je ima ali da se suočava sa ozbiljnim problemima, odnosno da živimo u nekom hibridnom stanju", rekao je direktor istraživanja BCBP Predrag Petrović na konferenciji pod nazivom "Zašto je srpska demokratija pokvarena?"
Na pitanje da li političari rade u interesu građana, samo 10 odsto odgovorilo je potvrdno, dok su dve trećine učesnika istraživanja ocenile da oni rade u svom interesu, da su organizovani u interesne grupe i da zloupotrebljavanju poluge vlasti za svoje lične interese.
 
"Mediji su visoko na listi građana kada je reč o zoupotrebljenim akterima od strane političara", ukazao je Petrović, dok je viši istraživač BCBP Srđan Hercigonja rekao da građani smatraju da mediji reprezentuju interese onih koji ih finansiraju.
"Čak 90 odsto ispitanika smatra da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučujući akter kada je reč o donošenju odluka u zemlji, a poverenje i nepoverenje koje iskazuju u institucije govori o tome da prepoznaju da u Srbiji maltene ne postoji demokratija", zaključio je Hercigonja, uz opasku da građani prepoznaju i da je proces zarobljavanja države uzeo maha.
 
Istraživači BCBP smatraju da građani jako dobro prepoznaju šta je potrebno da se uradi u zemlji - njih tri četvrtine smatra da je neophodno da se sprovede lustracija, da ljudi koji su odgovorni za zloupotrebe dobiju otkaze i ne rade u institucijama, kao i da se zakoni jednako primenjuju prema svima.
 
"Problem je u tome što onda oni kažu da je neophodno da imamo nekoga poput Vučića, ko komunicira sa građanima na dnevnom nivou, ali ko to ne radi u svom interesu, nego u interesu građana i to je paradoks jer oni kažu da Srbiji treba demokratija, ali joj je sada potrebniji prosvećeni diktator - neko ko je posvećen i odgovoran i ko može da razreši ovu lošu situaciju u korist građana", rekao je Petrović.
 
Odgovarajući na pitanje o tome zašto građani traže "novog Vučića" kada već imaju starog, u koga ima poverenje 49 odsto učesnika istraživanja BCBP, Petrović je rekao da građani shvataju da je izlazak iz ove situacije jako težak, umorili su se od demonstracija i traže da neko koga su oni izabrali iznese promene do kraja, što je problematično jer, kako naglašava, apsolutna vlast ima tendenciju da se širi.
 
"S druge strane, učesnici istraživanja prepoznaju da je predsednik Srbije centar političke korupcije u zemlji, a poruka građana iz fokus grupa sa kojima smo razgovarali je da su sve institucije zahvaćene korupcijom, svi su 'uvezani' u tom procesu a glavni akter, koji 'vuče' sve odluke je Vučić, koji se nalazi na 'vrhu piramide'", rekao je Petrović.
 
Hercigonja je ukazao da zabrinjava rezultat njihovog istraživanja da veliki broj građana smatra da potencijalna primena nasilja može da dovede do promene i da više od 60 odsto smatra da je nasilje prihvatljivo kada se brani bezbednost porodice, a više od 50 odsto kada je reč o očuvanju tradicionanih vrednosti, načina života i "odbrane naroda".
 
"Smatram da je takvo viđenje nasilja kao potencijalnog rešenja posledica nadležnih institucija na dosadašnje građanske inicijative i peticije koje su građani pokretali", rekao je Hercigonja.
  • Pa-Pa-Paranoja

    01.02.2022 11:22
    @Cvorovic Ilija
    Slažem se ko upravlja ovom zemljom!
  • afak

    01.02.2022 09:13
    zovem se stevo
    u mnoštvu idiota na portalima (uključujući i mene) ovaj stevo , je najduhovitiji idiot , šteta što ga ne pozovu na n1 hehe... bolji od kese i od patuljka
  • Cvorovic Ilija

    01.02.2022 08:46
    Oce centrala jednom...
    "Istrazivaci" imaju uvek iste komentare u kojima se trazi da gradjani izaberu ili Svetu Demokratiju ili fuj, bljak, diktatora. Niko ne sme ni da ih pita: kako birate automehanicara, frizerku? Naravno, odaberu onog ko zna posao, ko je najbolji. To se zove meritokratija, smete li da objavite tu gadnu, odvratnu rec?
    Nisam istoricar, ali znam podosta o istoriji SFRJ, SSSR i Austrijskog Carstva. Sve tri drzave su prosperirale dok su njima upravljali sposobni, sve tri su propale kad su kormilo preuzeli podobni, ili "nasi". Srbijom upravlja kriminalna elita poreklom iz UDB. Do 5. oktobra nisu slusali nikoga, sad moraju, bar do neke mere, slusati Zapad i globalne elite. Politicari su tek treci u hijerarhiji moci, iznad njih su tajkuni sa znackama Sluzbe koji su kljucne privredne resurse kupili za sicu. Zapad polako propada, a Srbija ce ili propasti s njim ili naci novu paradigmu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.