Dubravka Stojanović o apelu 50 javnih ličnosti: Zahtevi iz apela su elementarni

Istoričarka Dubravka Stojanović kaže da su uslovi koje je od opozicije zatražilo 50 javnih ličnosti u apelu - elementarni, ali da je "očigledno da i sa tim osnovnim uslovima ide teško".
Dubravka Stojanović o apelu 50 javnih ličnosti: Zahtevi iz apela su elementarni
Foto: Medija centar Beograd
"Do 3. februara opozicija treba da odgovori na zahteve iz apela, nije ni važno da li će se potpisati, važno je da se ti uslovi prihvate, jer su oni elementarni i označavaju zrelu političku kulturu", kazala je Stojanović za N1.
 
Više od 50 javnih ličnosti uputilo je javni apel strankama i koalicijama demokratske opozicije u kojem traže da se obavežu da će ispuniti osam njihovih zahteva. Među tim zahtevima je izbor zajedničkog predsedničkog kandidata, kontrola izbornog procesa i glasačkih kutija, obustavljanje spornih projekata, izjašnjavanje o svom zalaganju za članstvo Srbije u EU.
Na pitanje koja je potreba bila 50 javnih ličnosti da traže od opozicije te elementarne stvari, Stojanović kaže: "Izgleda da nisu elementarne, da i sa tim elementarnim ide teško, kao na primer, da se prekinu međusobni sukobi, što ostavlja loše utiske na birače koje treba pridobiti i određenim ponašanjem. Ovo je apel za odgovornost".
 
Apel je potpisalo oko 50 javnih ličnosti, među kojima su Dušan Petričić, Dragoljub Bakić, Svetlana Bojković, Srđan Dragojević, Milena Dragićević Šešić, Vesna Rakić Vodinelić, Vesna Pešić, Dubravka Stojanović, Vida Petrović Škero, Rodoljub Šabić, Dragan Velikić, Aida Ćorović, Kokan Mladenović, Sonja Biserko i drugi.
S obzirom da se od opozicije traži da da reč da neće sarađivati s vlašću nakon izbora, Stojanović kaže da imamo loša iskustva u prošlosti.
 
"Ajde da kažemo da imamo jako loša iskustva od početka višestranačja, mnogo toga smo videli i preletače i kupljene glasova. Ima još važnih tačaka, za mene lično važno je pozivanje na poverenje pravosudnim organima i na krivičnu odgovornost. Imali smo posle 5. oktobra razne ideje, govorilo se često o utvrđivanju odgovornosti, ali sam uvek mislila da je krivična odgovornost jedini pristup. Revanšizam je siva zona, nije jasno ko će tu odgovarati, koje lične stvari bi mogle da utiču na to", rekla je Stojanović za N1.
 
Institucije, dodaje, jesu urušene, ali...
 
"Polazimo od toga da u tim institucijam još uvek postoje ozbiljni ljudi, koji će kada spadne pritisak, početi da funcionišu. Ne možete proizvesti sudiju za godinu dana", kaže.
 
Upoređujući situaciju sa 90-tim godinama prošlog veka, Stojanović navodi da sada - ne može biti gore.
 
"Gore ne može biti, jer nema rata, govorimo o politički minimalnim zahtevima. Nema rata, nema sankcija i Srbija nije na stubu srama, tu je situacija bolja. Ali što je sigurno gore, ovo traje 30 godina, to urušavanje društva, prevladavanje nacionalizmna... I to je sada već postalo potpuno dekadentno, prešlo je u stanje raspada, kako se i konstatuje u ovom apelu. Medijska scena je lošija nego 90-tih, tada je bilo više medijskih sloboda, više medija, štampa i mediji su imali veću težinu, postojala je veća zrelost među političkim strankama", izjavila je Stojanović.
  • neobična budala

    01.02.2022 17:35
    Sve je jasno
    @obična budala

    Pa šta nam je činiti? Da ugasimo svetlo i uzmemo pasoš u ruke? Uzgred ko su ovi iz opozicije i sekte? Da nisu marsovci? Oni su samo pametniji od mase i rade sve u svoju korist. Narod može da ih smeni putem izbora, a ima i drugih načina. Međutim za to je potrebno malo pameti, sloge i hrabrosti. Veliki narodi to poseduju. Mi, i ako smo nebeski narod, to nemamo, ali volimo da kukumavčimo, omalovažavamo i prodajemo pamet.
    I
  • Talija

    01.02.2022 13:41
    Srbija
    Немој да би били национални и не дај Боже истицали нашу историју и наше великане и још да их назовемо Србима. То је недопустиво. А ако пишете ћирилицом и ако не дај Боже на томе инсистира власт, лоше јако лоше. Срамота да се стидите свога које не нарушава никога другог. Људи без идентитета.
  • Steva

    01.02.2022 10:21
    E, draga gospođo Dubravka a šta očekivati od države u kojoj sertifikovani ratni zločinac i ratni huškač sedi u vladi Srbije, šta očekivati od države u kojoj prvi čovek SPS-a otvoreno promoviše mito i korupciju i saradnju sa kriminalcima sa mišom bananom i drugima ? Zadivljujuća je energija i optimizam sa kojim nastupate ali mnogi su već odavno izgubili nadu da će ovde ikada biti bolje.Mladi ljudi odlaze u potrazi za boljim živitom a mi stari smo se pomirili sa sudbinom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija