Usvojeno: Srbija se zadužuje još 608 miliona dolara za Fruškogorski koridor

Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti, kao i više predloga zakona o uzimanju zajmova, usvojili su danas članovi skupštinskog Odbora za finansije.
Usvojeno: Srbija se zadužuje još 608 miliona dolara za Fruškogorski koridor
Foto: Pixabay
Među usvojenim zakonskim rešenjima su i zajmovi za Moravski koridor, za Fruškogorski koridor, prečišćavanje otpadnih voda, za odlaganje čvrstog otpada...
Na sednici odbora rečeno je da su u Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti usvojene sve preporuke ODIR-a. Taj Predlog zakona, između ostalog, predviđa da se politički subjekti mogu zaduživati isključivo kod banaka, čime se izbegava mogućnost da se zadužuju kod fizičkih ili pravnih lica. Takođe, utvrđen je i maksimalan iznos kredita i zajma koji mogu podići kod banaka.
Uz to, na sednici je usvojen Predlog zakona o davanju garancije Srbije po zaduženju Javnog preduzeća Srbijagas u iznosu od 200 miliona evra.
 
Usvojen je i Predlog zakona o potvrđivnju Ugovora o kreditu u iznosu od 400 miliona evra (više od 450 miliona dolara) za izgadnju Moravskog koridora, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o kreditnom aranžmanu u iznosu do 203.775.000 evra osiguranog kod "China Export & Credit Insurance Corporation" za finansiranje prve faze Projekta sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema grada Beograda.
 
Na sednici je usvojen i Predlog zakona o zajmu u iznosu od 15 miliona evra za Program za otpornost na klimatske promene i navodnjavanje u našoj zemlji, između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.
 
Usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu za preradu čvrstog otpada, između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 75 miliona evra. Članovi odbora usvojili su danas i Predlog zakona o kreditnom aranžmanu između Francuske agencije za razvoj i Srbije za preradu čvrstog otpada u našoj zemlji.
 
Na sednici je usvojen i Predlog zakona o zajmu od Evropske banke za obnovu i razvoj, a za izgradnju širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima. Iznos zajma je 100 miliona evra.
 
Usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o kreditnom aranžmanu između Srbije i Kineske banke u iznosu od 203.400.928 evra.
 
Na sednici je usvojen Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu za kredit za izgradnju Fruškogorskog koridora (brza saobraćajnica Novi Sad - Ruma), između Srbije i kineske Eksport-Import banke, u iznosu većem od 608 miliona američkih dolara.
 
Usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o osnivanju Međunarodne investicione banke.
  • Predragg

    02.02.2022 16:25
    Pa sto kredit,kad imamo mnogo nesto viska u Budzetu ? Odkada vlada faraon,sve besplatno dobijamo.Nikad pre toliko para niokuda i iz nicega...
  • Лиманац

    02.02.2022 16:07
    Коначно ће се изградити дуго очекивани саобраћајница и тунел.
  • Računovođa

    02.02.2022 15:34
    608 + 203 + 204 + 400 = 1,4 MLRD EURA od Kineza- samo na jednoj sednici!
    Majko moja!!!
    + 200 MEURa za Crven nos Gas, najboljeg menadžera
    A onda 75 + 15 MEUR od EU.
    Kapirate?
    Sećate se CG zajma za autoput?
    Ako ovi NE ODLETE 3. aprila- ima bre da čukununuci Solunaca uče Kineski kao maternji!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija